2018-05-31
👫一直都好想去食位於西環嘅阿元來了,店舖係由台灣人開設,有正宗嘅台灣風味🤤 咁啱同foodie講起,佢就話陪我去食,好感動呀❤️一一一一一一一一一一一一一一🔻#飯麵#魯肉飯 <$29>不得了,成個碗嘅面頭都鋪滿曬半肥瘦嘅魯肉,脂肪比例啱啱好😍魯肉炆得好入味,入口肥而不膩😝口感軟稔,加埋肉汁撈勻粒粒飽滿嘅珍珠米,味道啱啱好,香而不鹹☺️呢個配搭真係無得頂,食多碗都仲得😋.🔻#小吃#蚵仔煎 <$35>煎得比較濕身,明顯見到一粒粒嘅蚵仔🧐雞蛋半熟加埋蚵仔,滑溜溜嘅口感,食落去有少少漿住喉嚨咁🤯味道一般,雞蛋同麵粉比例唔太好,麵粉偏多😫蚵仔煎都係要去台灣食先夠正宗🤟🏻.🔻#甜品#九份芋圓 <$30/冷>出面勁熱就嗌咗凍,點知碗芋圓係直接加冰,好隨便,好無誠意😑糖水無乜味,唔知係比冰溝淡左定係本身都淡味😵賣相雖然係幾靚,顏色幾豐富,但芋圓食落去好酸宿,好似壞咗咁,唔會再試🤮目前嚟講最難食嘅芋圓真係非佢莫屬😓.🔸後記:·飲品係散嗌💫·餐廳嘅冷氣系統比較差,夏天嚟食會好似無冷氣咁,熱到身水身汗😂一一一一一一一一一一一一一一👾驚喜指數:❗️❗️❗️🔙翻撻指數:❗️❗️
🔻#飯麵
#魯肉飯 <$29>
不得了,成個碗嘅面頭都鋪滿曬半肥瘦嘅魯肉,脂肪比例啱啱好😍
魯肉炆得好入味,入口肥而不膩😝
呢個配搭真係無得頂,食多碗都仲得😋
🔻#小吃
#蚵仔煎 <$35>
煎得比較濕身,明顯見到一粒粒嘅蚵仔🧐
雞蛋半熟加埋蚵仔,滑溜溜嘅口感,食落去有少少漿住喉嚨咁🤯
味道一般,雞蛋同麵粉比例唔太好,麵粉偏多😫
蚵仔煎都係要去台灣食先夠正宗🤟🏻
🔻#甜品
#九份芋圓 <$30/冷>
出面勁熱就嗌咗凍,點知碗芋圓係直接加冰,好隨便,好無誠意😑
糖水無乜味,唔知係比冰溝淡左定係本身都淡味😵
目前嚟講最難食嘅芋圓真係非佢莫屬😓
🔸後記:
·飲品係散嗌💫
👾驚喜指數:❗️❗️❗️
🔙翻撻指數:❗️❗️❗️
(5個❗️最高)
💑提提你:
▪️全日免加一