2013-08-09
朋友請食生日飯,梗係要佢地請食豪少少,於是就去左米芝蓮級食肆阿利水!!!可能入座8點幾,一行5人直入有位,仲要梳化位,已經有喜出望外0既感覺~~睇睇餐牌,大部份都價錢相宜,不過考慮到有人請,食貴d先!!!於是點左炸大蝦,海鮮鍋,泡菜餅,五花腩bbq,南瓜炆牛筋骨。主菜唔講住,先講前菜,八小碟感覺精緻清新,而且是很地道的韓式風味~~跟住0黎係五花腩bbq(韓語叫'襟泣西',服務員Charles教0既),食落爽脆,夾住生菜食就無咁油膩炸大蝦就叫做不過不失,香口夠脆,收貨。泡菜餅其實幾好食,不過朋友們都覺得口感上脆d就更好~~海鮮鍋味道偏辣,用料尚算新鮮,服務員仲細心地叫我地唔好咁快食住,等一陣,入晒味先好食,like爆!!南瓜炆牛筋骨,就真係強烈推薦。南瓜同牛筋骨味道超夾之餘,仲要唔肥膩,而且連著筋膜的部位更加係牛味濃重,好好味!!!總括0黎講,阿利水不愧為米芝蓮級食肆,食物味道非常可口,價格亦係同級餐廳之中比較相宜0既!!最後,服務員由於以韓國及南亞人為主,言語溝通上有些少不便,好在搵到個同聲同氣0既服務員Charles,細心之餘幫我地做埋翻譯,呢下要比個like佢~~
炸大蝦就叫做不過不失,香口夠脆,收貨。
泡菜餅其實幾好食,不過朋友們都覺得口感上脆d就更好~~