2021-02-02 228 瀏覽
Weekend 的下午遠遠的去了赤柱散步,兩個人邊走邊看有什麼餐廳吃得過,無咁伏?主要因為這個地方不熟路,來得少,又怕因為太肚餓所以吃到地雷。一向我都覺得因應以上狀況,點都好,選最多人幫襯的餐廳就一定無死!怎知到行曬差不多成條靠海的街,最後比一個講中文拉客的阿叔 (65幾歲左右) 說服了我哋。這個大叔,這個年紀,在巴士站的第一間餐廳走來,都沒有一個講中文的侍應兜搭過我們,讓我們覺得阿叔好親切好貼地。另外,仔細看其實所有餐廳的餐牌價錢其實都差不多,不過因為阿叔深入的介紹了Lunch set 【份量很大,夠我們吃】的這句話,我們就上鉤了。兩個青年的男性,被另一個一個壯年的男性欺騙了感情......我們看了Lunch Menu 點了 Fish N Chips, 同埋 Rib Eye,餐飲要了紅白餐酒各一。肉眼扒點7成熟,來到都這個樣子,黑mong mong 咁。侍應一放低隻碟,我就拿相機影ga la,d 薯條擺得可不可以靚d ?西蘭花未煮熟,番茄就咁生上。Fish n Chips 應該都不會太伏,係o岩o既,不過求其la。我無comment 喇。至於兩杯酒,我都唔係太想用文字形容喇。最後,我

肉眼扒 Rib eye (Lunch Set)
肉眼扒點7成熟,來到都這個樣子,黑mong mong 咁。
西蘭花未煮熟,番茄就咁生上。
炸魚薯條 Fish N Chips (Lunch Set)
我無comment 喇。

至於兩杯酒,我都唔係太想用文字形容喇。

最後,我哋眼看用餐的時候都有不少locals 來餐廳。
但是比較少外籍人士。

我係餐廳老細的話,我會比好高人工阿叔!

完!
2020-12-05