2006-08-10
在多番努力下,终於食到一間我覺得較好的上海小館. 之前同老死食過一次,好回味,幾個月後终於要回味一下.前排都食0左幾間唔同的上海菜館,遊來遊去,都係覺得依間最好. 榮華多人讚,不過我唔識欣賞. 南翔一般. 不過依間就好鬼正咯!!今日同老媽子二人世界,二人一番努力下,都食0左5樣野.1.鍋貼(19$,5隻),計麥記美食之後另一鉅獻!!! juicy,d肉唔係俾機搞到爛曬0個種,皮夠脆!!!2.分魚面,阿媽至愛.我平時都唔中意,因為,一係佢整得太淋,一係太乾,今日依個,應該係我食過最好食的!!外面係乾乾的,內裹的肉有點juicy,醬汁醃得入味.係鯇魚來的.d面都好正,係陽春面,夠幼,爽口,湯甜.3.什錦炒年糕,ok啦.唔special,不過佢好在切得夠薄.4.咸肉豆付湯,都係0個個啦,好!豆腐普通,咸肉夠咸香,亦滑.5.炸銀絲卷,跟煉奶.好.都幾一絲絲下,食得出佢係自家出品,因為佢好香麵粉的味,不過冇食到一口粉喎.不過論夠唔夠一絲絲呢,我會話呢味係"fung x 村",即黃大仙消防局對面的"詠黎園"做得好一點點.
今日同老媽子二人世界,二人一番努力下,都食0左5樣野.