2006-04-16
是日係十五前夕,跟朋友到尖沙咀念佛。我係第一次去,原來個度凈係念佛號:阿彌陀佛!一小時之後完畢,就去食午飯,佢地每次都係嚟呢度食,而且都係食自助餐。我地一行六人,被安排到樓上坐,因為樓下早己滿座,而食物都係放係樓下,因為唔想走上走落,於是叫小菜食。佢有一個特別餐牌,圖文並茂,於是就睇相叫餸,點菜後部長問我地要唔要齋鹵味,於是要了一碟,本來食慣齋嘅人都唔會叫呢D食,例如芋頭魚呀,粟米粥呀,羅漢齋之類。不過其他朋友鍾意食咁就冇所謂啦!不過亦好彩叫咗,因為好耐先上菜,可以暫時頂住肚先。菜式:*石頭粥–用韓式石頭鍋上,有靈芝菇,腐竹同菜梗,幾特別,唔覺有味精。*好有趣–炸米粉塾底,上面係素肉之類,有南乳味,炸得脆脆,好似食緊雞仔餅咁,味道幾特別。*沙律雞串–用一般串燒木棒串起來煎,上面加沙律醬,都幾神似。*松子黄魚–紫菜腐皮包住D不知名物體來炸,用糖醋汁加幾粒松子仁,咸甜酸味道適中,因為用上紫菜,腥腥地,又幾似魚味噃,可惜松子少得可憐,因為我都幾鍾意食。*九孔鮑魚–用茄瓜塾底,上面加一小片鮑魚形狀的物體,另上一青椒装着醬汁用來醮吃,整個菜靠哂呢個汁調味。呢一餐俾我一個驚喜,因為每個菜都好特別,
我係第一次去,原來個度凈係念佛號:阿彌陀佛!
菜式:
呢一餐俾我一個驚喜,因為每個菜都好特別,仲有就係食唔出佢係用乜嘢材料炮製,因為去其他素菜館一食就知到佢用上乜嘢材料,呢次真係有牌估,有牌研究。仲有呢間菜館我唔係第一次嚟,佢嘅午晚自助餐都食過,午市自助餐最差,正如之前網友所言,不吃也罷。晚飯小菜及自助餐都係普通過普通,所以我都好少嚟幫趁。最後講吓佢嘅點心,都係勁差,因為我臨走時外賣俾家人食,當時款式好少,祇好要咗最普通嘅燒賣、春卷、咸水角、芝蔴卷、菠菜餃、同埋椰絲豆沙卷。據講個燒賣、咸水角同春卷都係用上同一隻餡料,真冇趣,芝蔴卷太甜,豆沙卷軟得嚟帶硬,真失敗,唯一比較好D嘅就係菠菜餃啦。