2021-03-24 1152 瀏覽
照燒雞嚟講,小編已經光顧左呢間餐廳六年有多,而呢一度照燒雞係小編嘅點餐紙上出現咗不只上百次。呢碟雞扒究竟有乜嘢咁吸引?經過長達六年嘅潛伏,店員終於透露咗少少資料⋯首先,呢一隻雞並唔係普通嘅雞,佢係成長於日本四國東部嘅德島縣。而阿波尾雞就係德島縣用咗起馬十年研發出的「靚雞」,特色就係:雞肉脂肪少、有嚼勁、甘甜濃香。而呢一間日式料理店係點樣將呢一個隻簡單嘅阿波未計再次昇華呢?首先,大廚會用熱油多次淋於雞皮表面,從而讓雞皮呈現香脆嘅口感。之後,我就唔知啦⋯(大佬呀人哋啲秘方嚟㗎入正題!雞皮香脆,有油香但不油膩,隱約有種炭燒嘅香氣。雞肉嘅口感呢就一時時,有時候雞肉質感較厚,但雞嘅香味又好出喎!有時肉質比較軟稔,但係雞肉嘅獨有味道就會俾秘製嘅醬汁稍稍遮蓋着。即係各有各好味!!小編係特登開一段講嗰秘製醬汁嘅!呢一個醬汁簡直係將成個菜式推至極致!總括來講就係溫柔敦厚既甜酸掛汁(極好拌飯)!都目前為止小編仲了解到佢哋醬汁嘅主要材料係乜,但大膽推算,應該有蜜糖,梨果蓉。相信我,試咗第一塊沾汁雞肉之後,你隨後嘅每一舊雞肉都需要在醬汁之中「暢泳」。售價:港幣$150(未加10%服務費)電話:28822107

售價:港幣$150(未加10%服務費)
電話:28822107
營業時間:星期一至日
中午十二時至三時(於二時三十分截單);
晚上六時至十一時(於十時三十分截單)
地址:銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心12樓
前往方法:港鐵銅鑼灣站 F1 出口
2021-03-24
7 分鐘 (堂食)