2016-06-02
近期鍾情食餃子,晌網上搵到幾間專食餃子嘅食店,呢日趁要去旺角,就同朋友去太子嘅阿純山東餃子,聽講呢度曾獲2013年米芝蓮推介。佢係舊式麵店嘅裝修,一邊有卡位,另一邊就係幾張大圓檯。見姐姐默默咁晌一角用人手擀餃子皮同包餃子,我都幾鍾意呢種模式嘅食店,比晌工場生產嘅連鎖店有生氣得多。檯上仲有唔少調味料如醋、醬油、辣椒醬同蒜蓉,都係佐餃子食嘅。因為呢日天氣太熱,我哋就叫咗兩杯凍豆漿,甜度適中,攞來消暑同解辣都唔錯。涼拌土豆絲,除咗土豆(馬鈴薯)絲,仲有胡蘿蔔絲,口感爽脆,辣度係剛好惹味嗰種,我哋都覺得唔錯。涼拌風味茄子,賣相平平,同佢哋嘅參考圖分別幾大,面層淋咗非常多花生醬,仲有胡蘿蔔絲點綴(參考圖係青蔥嚟),基本上係用醋同蒜蓉調味,食落微微酸香,討好但唔突出。麻辣雞絲冷麵,冷麵上面鋪咗雞絲、青瓜絲、胡蘿蔔絲、芽菜、花生醬同辣醬,花生醬太多,辣度輕,雞絲比較大件,味道可以,但略嫌爽脆度一般。京蔥羊肉餃。香芹鮮肉餃,兩款餃子從外觀睇分別唔大。佢哋嘅手擀北方餃子皮比上海餃子較厚,個子亦偏細,不過肉餡多,飽滿如銀包仔。京蔥羊肉餃,羊羶味濃郁,係我嘅可接受水平。香芹鮮肉餃,香口爽脆。兩款都係比較濃味
涼拌風味茄子,賣相平平,同佢哋嘅參考圖分別幾大,面層淋咗非常多花生醬,仲有胡蘿蔔絲點綴(參考圖係青蔥嚟),基本上係用醋同蒜蓉調味,食落微微酸香,討好但唔突出。 麻辣雞絲冷麵,冷麵上面鋪咗雞絲、青瓜絲、胡蘿蔔絲、芽菜、花生醬同辣醬,花生醬太多,辣度輕,雞絲比較大件,味道可以,但略嫌爽脆度一般。
價錢以同類食店嚟講唔係便宜之列,我覺得餃子可取,其他食物都唔算出色。不過呢次兩款餃子嘅蔬菜比例較少,當日見唔少人食西洋菜鮮肉餃,應該都唔錯掛?!