2024-07-19 144 瀏覽
係將軍澳食台灣野一定揀桂花小幸,味道都跟台灣地道口味幾似,尤其酥炸排骨、雞排之類。今晚再來見到晚市套餐有款新Menu:秘醰酸菜魚、香辣青椒炒肉、蔥香手撕雞腿、香菜熱拌牛肉、清湯蘿蔔牛腩。酸菜魚及青椒炒肉之類感覺一點也不像台式野食,見隔離檯的蔥香手撕雞腿傳來陣陣香味,所以點咗呢個,友人則點了台式古早套餐紅燒三寶牛肉定食。蔥香手撕雞腿(配白飯、送肉燥拌芽菜加花枝丸清湯) $88蔥香味好香好濃,亦讓雞肉變得更有味道,拌飯一齊食就最好味,單食雞肉就會覺得太油。肉燥拌芽菜尚算ok,只是花枝丸清湯反而有點咸。紅燒三寶牛肉定食(牛筋、牛腩、牛肚)配上湯浸時菜及白飯 $85牛筋含豐富的膠原蛋白,入口Q彈軟嫩;牛腩及牛肚都煮得好淋,咬落唔會好韌,亦好入味。但個碗上湯浸時菜份量就真係太少兼無味,扣了少少分。

蔥香手撕雞腿(配白飯、送肉燥拌芽菜加花枝丸清湯) $88

2024-07-18