2017-05-21 332 瀏覽
只有星期一至五下午6時至11時先營業既小店,主打客家擂茶湯圓,終於擇到日子黎試!叫左一份擂茶湯圓,招牌蝦籽炒麵,豬軟骨同客家圍頭仔粉,一共$97,咁多野食,都唔算貴!老闆話炒麵同豬軟骨都係即整,要等25分鐘。終於開餐,老闆教豬軟骨要後食,因為味道較濃,所以我地決定先食蝦籽麵,即炒,超野味,麵底係扁身啲既幼麵,炒得均渾入味,有啲似鼓油皇炒麵既味道但多左蝦籽既香味,實實在在係一碟蝦籽炒麵👍🏼再試客家圍頭粉仔,精華係上面嗰堆自家秘制菜保,可選辣,我呢碗係原味,菜保、蝦米等材料炒埋一齊,超香👍🏼到豬軟骨,炆得好林好入味,係個汁就咸左少少。第一次飲擂茶,茶葉加左芝麻花生磨成既香味,我覺得有少少綠茶香味,個質地啱啱好,唔會太'傑',好少好少甜,唔溜,都幾好味,配上芝麻湯丸,但湯丸皮較林,好似溶左落個湯度咁。可改善下個湯丸。整體黎講,係一間好有心機既小店,希望會keep住有得食啦!
到豬軟骨,炆得好林好入味,係個汁就咸左少少。
整體黎講,係一間好有心機既小店,希望會keep住有得食啦!

蝦籽炒麵
圍頭粉仔