2019-01-13 433 瀏覽
每年臨近農曆年,連鎖咖啡店都會推出限量版收納袋及利是封,出年是豬年,所以今期的收納袋和利是封當然就是以豬為主。就係為咗佢哋,所以中午專程來到咖啡店換購佢哋,順便飲杯咖啡,食個烤肉卷和火腿芝士牛角包。這間咖啡店分店位於中染大廈,論大小算是細了一點,但是修裝佈置都仍算舒服。今期推介岩鹽開心果Cappuccino,所以點了一杯,再配一個火腿芝士牛角包。杯岩鹽開心果Cappuccino味道有點怪,咖啡加咗鹽,搞到不倫不類,真係接受唔到。牛角包啲皮好鬆化,好重牛油味。芝士和火腿味道都正常。Normal 版啲 Cappuccino就好飲好多。烤肉卷味道很好,外皮鬆化。烤肉味道濃郁,而且有很香的香草和惹味的胡椒味。不過,食完都覺得幾 “漏”。

[岩鹽開心果Cappuccino + 火腿芝士牛角包]

牛角包啲皮好鬆化,好重牛油味。芝士和火腿味道都正常。

[Cappuccino + 烤肉卷]

Normal 版啲 Cappuccino就好飲好多。

午餐