2020-06-22 1727 瀏覽
知道這兒有得聽歌,提早訂定父親節既位,因餐廳位置有點吊腳,行到一身汗終於搵到了,我和表姐二人被安排坐在近門口位,未落單已放低咗一碟沙律菜,我說:我們未點餐噃,女侍應話,驚一陣唔記得,所以先上。另兩位家人也到達了,有位伯伯過來幫忙落單,因頭皮都仍在出汗,故此,我們要求先上凍飲,幫自己降降溫。之後..兩個西冷牛扒(一個五成,一個七成,肉質唔得,咬落有渣)上檯,我覺得奇怪,便問:未上湯噃??女侍應說:湯要自己出去嗶。行出去嗶湯,只得中湯(食西餐,飲中湯🤦‍♀️),我們4個人,只有1個願意飲。再問女侍應,我們多了2位,是否應該多一碟沙律?(因為上第一碟沙律時,我們只有2位到場)女侍應話,幾多位都是一碟。個Menu寫明有自助沙律吧,您話疫情關係,要您們直接上比客都可以理解,但我們4個人,您只"配給"一碟沙律給我們,仲話幾多個人都係一碟???會否有點過份??算,唔想破壞慶祝的氣氛,忍!! 再上小食(洛神花醬雞中翼及酥炸雞球-小食Okay的),坐落D汗都未止,原來冷氣出現問題了(壞冷氣冇人想的,我明白也體諒),唯有再追杯凍飲上檯,之後再上烤雞扒(表姐話味道普通),保雲酥海鱸魚(亞女話麻麻地,肉有點嚡),食完嘢杯凍飲才上檯,呢吓最嬲,我由落單要求先上飲品,再追了2次,一邊食一邊擦汗,他們都唔肯上飲品給我們,如果一早上凍飲比我們降降溫,駛鬼食得咁嬲嗎?(當時幾檯客都在撥涼),甚麼父親節慶祝的氣氛都給他們破壞了,我們四個都食到黑曬面,要不是見到全店只有兩個樓面,又是長者,不忍心去罵他們,如果他們不是長者,一早就剷爆他們了,我們不是來同您們乞飲乞食,自助沙律又變配給,冷氣又唔得,服務又差,食物又麻麻,真係怕怕。
食完飲完即刻埋單走人,連坐下繼續聽歌的心情都冇埋,四個人埋單共$901,除了歌手唱得唔錯之外,真係諗唔到有甚麼好??
2020-06-21