2018-03-01
由市區入長洲,大多數人都會食大魚蛋。我同朋友去到長洲,第一件事就係搵呢間舖頭,因為朋友都係由朋友介紹而知道呢間舖頭。一入到去,裝修同附近環境唔同,一種現代休閒嘅感覺。店內只有一個男仔一腳踢,負責收錢同整嘢食。近門口兩邊都擺咗櫈,啲櫈係動物造型,十分有趣。睇睇menu,都係決定食返經典crêpe口味:Nutella香蕉。(本人去到邊都會叫呢款口味)而朋友就食火炙牛油果。一拎上手,嘩!好脹好重,仲要新鮮滾熱辣。之前食過其他班戟,望落好多料,但食食下就開始無乜料,鬼死咁失望。但呢次真係唔同,每一啖都好多Nutella,而且香蕉分佈嘅範圍好廣,由頭食到尾都仲有!所以我食得好開心。而朋友話佢嘅火炙牛油果都唔差,親眼望住廚師用火槍噴,食落啲牛油果似日本牛油果啲感覺。(雖然我唔太明,但朋友就讚不絕口)而班戟個紙套外型設計好有趣,為咗方便食客,紙套有虛線等人容易“meet”開嚟食。廚師都好貼心,由於店內仲有其他食客,佢哋食流心朱古力,廚師驚我哋食到周身都係,就問我哋要唔要紙巾。果然長洲係充滿人情味的~!
近門口兩邊都擺咗櫈,啲櫈係動物造型,十分有趣。