平時藍妹比較少食上海野,係網上搵左陣佐敦有咩上海野可以試下,呢間「好德來小籠包店」就出現左啦。對呢間野期待唔高,希望唔會難食就得。😅我地訂左位,不過去到個場已經坐滿人,我地都等左接近10分鐘先有位。😮—因為同屋企人食,叫既野都偏向揀屋企人鐘意食既。鱔糊湯麵湯麵冇乜特別,清淡。鱔糊未達到藍妹既要求,鱔都算大條,但係肉質太實,咬落去完全冇口感,勾芡亦有啲重手,好傑身。—雞絲粉皮呢味餸好少整到好難食,呢間不過不失,粉皮滑而薄,最重要既花生醬一大碟另上,撈埋一齊黎食,流哂口水啊🤤—紅燒肉百頁結等左好耐先上枱,醬汁好濃味,唔撈飯/麵去食既話,會超級咸。紅燒肉真係好肥,肥膏同肉既比例係3:1,咬走啲肥膏唔食之後,基本上只剩返丁屎咁大舊肉😭因為醬汁濃既關係,百頁結相當入味,屋企人覺得太咸,於是藍妹自己掃左好多舊😂—必食鍋貼鍋貼可以鍛人頭叫既,皮唔會好厚,底煎得香脆,一咬落去,成口都係裡面熱辣辣既肉汁,令人食指大動啊!😆—招牌小籠包都唔多講啦,小籠包最重要係咩?皮薄 ❗️汁多 ❗️呢間合格啦!兩樣都做到哂👍—紫薯水晶糰藍妹見到有紫薯甜品食,膽粗粗叫黎試下。結果真係試一次就算啦,藍妹從來唔抗拒熱食既中式甜品

因為同屋企人食,叫既野都偏向揀屋企人鐘意食既。
鱔糊湯麵
鱔糊湯麵
紅燒肉百頁結
紅燒肉百頁結
紫薯水晶糰
紫薯水晶糰
藍妹見到有紫薯甜品食,膽粗粗叫黎試下。結果真係試一次就算啦,藍妹從來唔抗拒熱食既中式甜品,但總係覺得要整得好食,就相對比較難啦😣
紫薯味道比較淡,相反因為水間糰皮好厚,所以成舊都係食到水間糰皮既味😫完全同藍妹預期既唔一樣。

呢間野見到有啲網站介紹過,食評亦唔錯,食完之後,藍妹最直接既感覺就係言過其實😔
佢絕對唔難食,但係除左小籠包同鍋貼,其他野都只係中庸之作,唔太值得再黎第2次☹️
10 分鐘 (堂食)