2020-09-02 804 瀏覽
特登嚟呢間新開嘅上海野食嗰個陳醋水晶肴肉,我呢個細細個就已經迷上左水晶肴肉嘅人,上次經過見到個Menu已經即刻想試。陳醋水晶肴肉$56呢一個真係今晚嘅重頭戲,特登嚟到就係為咗食佢,果然不負眾望,比平時食到嘅水晶肴肉,呢一個個啫喱多咗陳醋嘅味道,應該係製成嘅啫喱嘅時候已經加入左陳醋,令到平時食水晶肴肉要另外沾醋,但係呢個就唔需要啦,同埋平時食加咗醋都只係個表面,而呢個真係融入左成個水晶肴肉當中,而且味道覺得啱啱好,唔會過酸唔會過甜,啱啱吊起晒成個肉味,好食到我忍唔住最後打包多一個走。醉香雞$68呢一個雞酒嘅份量啱啱好,唔會話好濃烈得返酒味,而且啲皮好薄,一啲肥膏都冇,平時唔食雞皮嘅我都覺得可以食呢啲咁薄嘅雞皮,雞肉非常之滑,特別經過酒嘅醃製之後。四喜烤麩$56比起之前嘅兩到前菜,呢個就稍為失色,佢相對比起平時食到嘅冇咁甜,但係烤麩好鬆軟煙銀,吸到好多汁所以好入味。灌湯牛肉餡餅$36切開一半嘅時候裏面啲湯即刻擁晒出嚟,非常足料,層皮好薄,啱啱好吸到啲湯汁,但係外皮又保持到香脆。韮黃炒鱔糊$88呢一個送飯一流,紅燒醬汁甜甜鹹鹹,更加開胃,鱔好彈牙,炒得好入味,略嫌多咗少少細骨,食嘅時候要小心

陳醋水晶肴肉$56

醉香雞$68

四喜烤麩$56

灌湯牛肉餡餅$36

韮黃炒鱔糊$88

呢一個送飯一流,紅燒醬汁甜甜鹹鹹,更加開胃,鱔好彈牙,炒得好入味,略嫌多咗少少細骨,食嘅時候要小心啲,鍾意佢韮黃嘅份量好多,可以中和膩感。

魚湯時蔬$78

蒜苗好爽脆,分量唔算好多,個魚湯有少少比啲蒜苗溝淡咗,冇咗魚湯嘅濃郁感。

雷沙湯丸$48

雷沙湯丸即叫即整,上來嘅時候仲好熱辣辣,裏面嘅芝麻蓉甜而不膩,流沙嘅感覺融化喺口中,同煙煙銀銀嘅湯圓皮相映成趣。
2020-07-04