2019-10-15 53 瀏覽
一向我都好鍾意食日本野。今次呢就嚟到數碼港呢間澳壽司度食。由於我去嘅時間呢都唔係好野野。所以鋪頭唔係好多人,好靜,坐得好舒服。我地食得早,而鋪頭既屋頂呢系有玻璃透光嘅,所以有日光可以照入嚟,感覺十分之舒服。我真係覺得呢間鋪頭名感覺好舒適啊!我坐嘅枱,正正對着壽司嘅吧枱可以睇住師傅去整嘢食,感覺又衛生而且呢真係好似去咗日本嗰度咁。首先嗌左壽司盛。分別有六件配搭: 甜蝦/鰻魚/帶子/海膽..等等嘅食材。食材非常之新鮮,甜蝦上嘅三文魚子呢好鮮甜!睇得出師傅喺壽司嘅報紙上邊花咗好多心思。配左蘿蔔嘅切片青瓜絲令到本來平凡嘅壽司都變得十分有特色。在上嘅呢就係生蠔雜菜煲。材料非常之豐富呀!有豆腐、金菇、菇、生蠔、仲有麵條同埋一大量嘅蔬菜。呢個生蠔豆腐煲配上左面試湯底,味道非常之配搭得好。湯底嘅鮮甜味配上豆腐同菜真係一流嘅配搭啊!另外叫咗一個天婦羅嘅冷烏冬,烏冬呢我見佢配搭左蔥花、鵪鶉蛋、姜蓉同芝麻。將呢啲配料加上醬油再配搭真係一流嘅享受啊!佢嘅天婦羅都做得十分之出色!薄薄嘅脆皮包住新鮮嘅食材。有蝦、香菇、番薯、同埋茄子。想特別講下件茄子,佢輕輕戒左幾下,但係本來吸油嘅茄子呢一啲都唔油膩,林林又香口非
一向我都好鍾意食日本野。
今次呢就嚟到數碼港呢間澳壽司度食。

感覺又衛生而且呢真係好似去咗日本嗰度咁。
首先嗌左壽司盛。
分別有六件配搭: 甜蝦/鰻魚/帶子/海膽..等等嘅食材。
食材非常之新鮮,甜蝦上嘅三文魚子呢好鮮甜!
睇得出師傅喺壽司嘅報紙上邊花咗好多心思。
配左蘿蔔嘅切片青瓜絲令到本來平凡嘅壽司都變得十分有特色。
在上嘅呢就係生蠔雜菜煲。
生蠔雜菜煱

另外叫咗一個天婦羅嘅冷烏冬,
天婦羅烏冬

佢嘅天婦羅都做得十分之出色!薄薄嘅脆皮包住新鮮嘅食材。有蝦、香菇、番薯、同埋茄子。想特別講下件茄子,佢輕輕戒左幾下,但係本來吸油嘅茄子呢一啲都唔油膩,林林又香口非常好食。
壽司我哋仲帶咗鵝肝壽司同蟹膏壽司
鵝肝壽司

兩個都係我嘅至愛!鵝肝壽司分量剛剛好,亦都煎得剛剛恰到好處。鵝肝嘅有份深入每一個飯粒,配上幾片酸薑減除過分嘅油膩感,真係食完一件想再食一件啊!下一段蟹膏壽司係豐富嘅蟹膏非常之香滑一啲都唔聲口係睇得出材料嘅新鮮新鮮到十分之足夠!

另外,我哋呢仲叫左D串燒,
牛舌
手羽燒

分別由鵪鶉旦串燒,牛舌,鹽燒雞翼,同埋七味雞腎。所有傳銷都做得非常之好味鹽燒雞翼係我每一次都會叫嘅選擇一間都做得非常之好,雞皮燒到博博趣,雞肉仲係亂滑嘅,配上小小嘅鹽味。又香口又美味。牛舌都係我愛嘅選擇,呢度嘅牛舌厚薄度適中燒得剛剛好。非常香口美味!
真係食完一串想再食一串㗎。
題外話/補充資料: 一路食住美味可口嘅日本野,一路有室外的陽光照一照入嚟,真係感覺輕鬆又滿足。我住得比較遠,但係如果再有機會嚟數碼港我一定會再幫襯呢間--奧壽司! 感謝壽司師傅嘅殷勤款待同埋每一個侍應對小朋友嘅細心! 謝謝你們
2019-07-26
生蠔雜菜煱