2017-07-09
星期五Happy Friday又撞岩好朋友生日,就搵左間lounge食飯同飲野。Wahtiki係朋友介紹同幫忙book枱既,位於中環雲咸街四寶大廈,距離中環站大約10分鐘路程。餐廳係3樓全層,一出lift轉左就會見到餐廳logo。Lounge既環境好舒服,有少少泰式feel,係椅上面仲有花環俾大家戴住做props黎影相。餐廳唔會太嘈,好岩傾計,但冷氣有d太凍,女仔去最好帶外套 or scarf。我地book左7:30,仲可以叫Happy Hour (until 8:30),嗌兩杯happy hour menu上既cocktail會free一個snack。我嗌左杯pogo stick,係shake黎,味道有少少苦,不過都還可以。隻杯好得意有d似印第安人🤷🏻♀️🤣贈送既snacks有4款選擇,我地揀左lime and pepper wings,估唔到送個個小食既portion係同嗌既一樣,有5隻。雞翼炸得好脆,雞肉好嫩,但肉既味道偏淡唔夠入味。雞翼仲有個barbecue source揀,應該會濃味d。我地三個女仔嗌左4杯happy hours drinks,第二個complimentary
餐廳係3樓全層,一出lift轉左就會見到餐廳logo。
我地三個女仔嗌左4杯happy hours drinks,第二個complimentary snack我地揀左sweet potato fries,係香港比較少餐廳有得食。番薯薯條炸得好脆,味道好甜,配上芝士醬味道一流
7月8日咁岩係international chicken day,lounge就好好咁安排左送一碟雞俾每枱客人,所以我地三個人就食左十隻雞翼🤦🏻♀️ server話俾我地知本黎送既係雞件(沾14種香料製成既醬食),但我地太遲落單送曬lu😗
食完三個小食就上main course,我地揀左個牛油果蝦意粉,意粉份量都唔細,好多蝦好足料。牛油果就切到好碎溶入左個醬到。意粉醬好值得讚,蒜蓉味香得黎唔會太濃,配合牛油同忌廉味道好夾,個味有少少似韓國個隻butter honey chips,好推介大家試 唯一美中不足就係意粉略硬,如果林番少少就一流😋
食完三個小食同一個意粉大約6成飽,我地就諗住加多樣野,server極力推介我地pork belly,因為呢個肉忟左七個幾鐘,人人試過都讚。呢個菜會跟白飯上,可能因為烹調時間長,肉既味道偏咸,所以送飯食一流! 豬腩肉既上層係肥膏入口即溶,下層係瘦d既肉略嚴有少少未夠林。
總括而言,lounge既環境好靚,cocktail又有特色,食物質素算高,server態度又好好,大家去中環食飯絕對可以考慮試下! 佢仲有d private d既sofa area,好適合一班人慶祝。