2021-12-01
小島料理係一間位於大角嘴嘅隱世日式小店💛,主打慢煮牛丼🤩 淨係睇相已經流晒口水🤤本身餐牌上面嘅有2款慢煮牛丼係用西冷同肉眼,但我哋去食嘅當晚就將肉眼轉咗牛板腱😋因為之前都有睇過其他話夜晚去食有機會賣晒食唔到,所以我當日下晝有專登whatsapp店主留定2個🤤 可以一次過試晒兩款牛丼🥰 而食肉獸嘅我同朋友都揀咗大盛,因為餐牌寫每個size嘅飯量都係約300g,而肉嘅份量就係隨size增加30%~ •📸 昆布鰹魚湯+是日漬物 🆓每個丼飯都會送玄米茶/昆布鰹魚湯,但我同朋友都揀咗昆布鰹魚湯,飲落都幾濃鰹魚味,但飲完都唔會好口渴~ 而是日漬物就唔記得咗佢叫咩名,但食落其實口感同味道都好似爽口啲嘅中華沙律🤣•🥢慢煮牛板腱牛丼 $110 (大盛)每個慢煮牛丼都會附上生菜絲、日本生蛋、乳酪同蔬菜~ 生蛋同乳酪撈飯好正就基本啦,其實個飯都加咗少少燒汁,味道淡淡哋唔會太搶~ 飯同肉中間仲加咗生菜絲,令到成個配搭清新啲,無咁膩🤤呢次我哋去食就配咗翠玉瓜,食落好有牛油香,而且好juicy,幾有驚喜😋講返個主角:慢煮牛板腱一咬落去啲肉味就爆發出嚟,肉質好腍好嫩🤤•🥢 慢煮西冷牛丼 $90 (大盛)慢煮西冷嘅肉
📸 昆布鰹魚湯+是日漬物 🆓
🥢慢煮牛板腱牛丼 $110 (大盛)
🥢 慢煮西冷牛丼 $90 (大盛)
慢煮西冷嘅肉味就重啲同細膩啲,但啲肉味係隨著咀嚼變濃,西冷比牛板腱無咁多脂肪,所以食落都比較有咬口~
💬 左邊嘅係西冷,右邊嘅係牛板腱~ 兩塊肉都係非常粉嫩😍 西冷嘅紋路比較整齊;而牛板腱嘅紋路就比較亂🤣
兩款比較之下,我同朋友都一致認同牛板腱比較好食😋 因為牛板腱嘅肉味真係比較香同突出🤩