2021-08-22 235 瀏覽
又到慶祝特別日子,係omakase關注組見到好多朋友都推介呢間餐廳,於是就黎試吓啦!餐廳喺希雲街嘅盡頭,我哋都搵路搵咗好耐。佢都真係有啲入。揸車嘅朋友亦都可以泊車喺門口,十分方便。餐廳地方闊落,經過玄關位,左邊去食鐵板燒,右邊係食omakase。餐廳用木作風格,一如既往,師傅會詢問客人嘅喜好。而侍應亦好快手送上餐牌,今次揀嘅係murasaki sushi ($540)。首先就送上茶碗蒸同沙律。正正常常,冇咩太大特別。食完前菜,師傅就準備壽司。第一件係左口魚。師傅話加咗青檸汁同柚子皮。左口魚油脂豐富,配合青檸汁和柚子皮,帶嚟一種清新嘅感覺,油而不膩。由於係第一件所以係最淡味嘅。第二件係深海池魚司壽配炒木魚花和白蔥。相比起第一件壽司,我認為冇上一件為之驚艷,但係亦可見到師傅嘅心思。炒木魚花為深海池魚帶來一種咸香。第三件係小肌魚,上面配咗小小薑蓉。小肌魚魚味相對較濃,薑蓉可以中和濃味。第四件係北海道毛蟹,個人覺得比較出色。壽司入邊仲有蟹膏,蟹肉鮮甜,唔會有霉嘅感覺。而且好足料,放入口成口都有蟹嘅味道。第五件係吞拿魚後腹小卷。師傅完成後再三叮囑要即刻食,不過個人認為比較普通。第六件係梳子魚壽司

第六件係梳子魚壽司,呢款係季節限定。魚身被火輕輕彈過。火炙逼出咗魚本身嘅魚油,但都不失其魚香。

第七件都係季節限定,沙甸魚壽司。上面配左三星漬,即係麵豉,辣椒同芝麻。個人覺得比較特別,亦都係相對地少食嘅一款。

第八件係赤貝,上面加咗青檸汁。赤貝正常發揮,鮮甜彈牙。

第九件炙燒銀鱈魚壽司。亦都係個人比較鍾意嘅一件。銀鱈魚非常嫩滑,鮮甜有油香。

第十件係拖羅壽司。師傅強調魚係野生藍鯨吞拿魚。話雖係一件拖羅壽司但實際有三件拖羅。三件拖羅分別來自唔同部位,食入口唔會過於油膩,三位一體,既有魚香亦有油脂感。

第十一件係帆立貝壽司,上面有粒貝柱。成件壽司可以用兩個字形容:甜!大!

最後一件係海膽壽司。師傅話海膽有分兩種,一種係赤海膽,另一種係紫海膽。我哋食嘅係紫海膽,口感相對creamy啲。

食完12件壽司後,就會有兩舊玉子,侍應亦都會將綠茶轉為麥茶。可以揀烏冬或蕎麥麵。我哋分別揀咗熱食同凍食各一。個人認為凍食更好食,因為相對地更彈牙。另外仲會送上麵豉湯。

最後可以選擇咖啡或甜品甜品有三款雪糕,分別係杏仁咖啡,白桃雪芭,同雲呢拿。我哋揀咗頭兩個。

整體覺得呢個價錢,食到呢個質素,真係物超所值。