2020-11-08 860 瀏覽
好少去觀塘,最近喺附近上緊一個課程,每日都喺度捐窿捐罅搵好嘢食。見到深仔記門外有好大個餐牌,以為係平時工廈飯堂食頹飯,都冇乜特別期望。睇吓個餐牌,咦!又幾有驚喜喎,佢面類唔單止有雲吞麵嗰啲港式面當必備嘅配菜,仲有新鮮魷魚、肥餓腸等等。食物方便好有驚喜,首先黑柏葉嘅份量好多,你見到足足鋪滿成碗面。黑柏葉切成幼條,比較容易入口,而且烚得啱啱好,唔會熟得滯過軔,有咬口得嚟唔會𡁻唔爛。麵質同埋湯底都係有傳統麵家嘅水準,老實講我覺得麵質拍得住「奀X記」。入口係爽口嘅,唔會淋Patpat亦唔會硬到𡁻唔開。麵嘅梘水味唔係好重,亦夠彈牙。湯底有淡淡大地魚湯味,即使我碗面入邊已經有好多薑蔥,但係依然食得出湯底有魚味,而且唔會比鹼水蓋過湯底嘅味道。隨麵附上辣椒豉油,唔算好辣但幾細心,俾你配黑柏葉去食。而且價錢都算公道,我叫嘅薑蔥黑柏葉麵只係$43 ,好多時出邊黑柏葉都唔可以直接配麵,要單點價錢就會比較貴。加$10去買凍檸茶,買單都只係53 ,算幾抵食。食品質素整體都好高質,座位都舒服因為我有梳化位,但店中間嘅圓檯就要坐膠凳,可能無咁舒適。另外我叫嘅少甜凍檸茶都幾甜,好似無特別做到少甜,希望下次可以改善。

薑蔥黑柏葉麵

隨麵附上辣椒豉油,唔算好辣但幾細心,俾你配黑柏葉去食。

薑蔥黑柏葉麵