2017-11-15
講到日本料理,早年成日提放題,前排又興丼飯,而不得不提近年好似仲流行Omakase,指嘅係廚師發辦, 廚師會根據當日有嘅新鮮食材,製作菜單, 可以見到廚師對菜單嘅仔細安排,都算係一種藝術。每食完一道菜,都會帶住少少期待等下一道,或者呢樣就係廚師發辦獨有嘅感覺,分分鐘都有驚喜。天后呢家鮨豊位於琉璃街,唔係住附近嘅我地花左少少時間先搵到小店。店家嘅食材每日由築地空運來港,質素有保證小店面積唔大,裝潢富日本風格,以木枱為主。既有幾個吧枱,亦有卡座,如果想直接同師傅有交流,當然係選擇坐吧枱。卡座之間用竹簾隔開,枱與枱間空間感足,唔會話你眼望我眼。餐牌供應套餐,包括前菜、壽司、小食、海鮮丼、湯、甜品,定價$800/位;另外當然可以選擇omakase,定價$880/位,包括冷砵、前菜、壽司10件、手卷、湯及甜品。星期五晚上黎到,吧枱位置已經全被預約坐滿,對於位置我地要求不大,坐卡位亦都冇問題。如果鐘意坐吧枱,睇住師傅製作過程,或者喜歡同師傅交流下嘅客人,建議盡早預約位置。當晚應該係幾個熟客,似乎都經常光顧,同師傅傾得不亦樂乎。睇過餐牌後,決定同男朋友點兩份omakase就好了,不傷腦筋之餘,又充滿
星期五晚上黎到,吧枱位置已經全被預約坐滿,對於位置我地要求不大,坐卡位亦都冇問題。如果鐘意坐吧枱,睇住師傅製作過程,或者喜歡同師傅交流下嘅客人,建議盡早預約位置。當晚應該係幾個熟客,似乎都經常光顧,同師傅傾得不亦樂乎。睇過餐牌後,決定同男朋友點兩份omakase就好了,不傷腦筋之餘,又充滿期待感。
前菜
松葉蟹起肉,份量不少,入口啖啖蟹鮮;鮟鱇魚肝口感有少少似鵝肝,味道香濃,加醋調味唔會好膩。
壽司10貫
白松露車海老
造型好有霸氣,車海老食落爽口,有少少白松露喺面頭,配搭新鮮
秋刀魚
本來都擔心秋刀魚會有腥味,點知味道濃郁冇腥,搭配少量薑蓉,肉質富彈性,魚肉鮮嫩
鯛魚
肉質薄身較黏,魚肉透明,味道清雅,魚味唔會太濃。
赤貝
新鮮大塊,肉厚爽脆,一般日本料理要食到呢種刺身,價錢都唔平。
鰤魚
第一次食呢種魚,帶微紅斑紋,口感柔軟,油脂豐富。
拖羅
我地第一件食呢件,極具驚喜,油脂豐富,咬落口兩邊油脂溢出,入口即溶,令我地好回味。
吞拿魚蓉手卷
卷成長形,吞拿魚蓉突出,同飯量平衡,包到最尾,唔係白飯手卷,面頭加有少量芝麻。
吞拿魚蓉軟綿而滑,芝麻好香,為魚蓉提鮮,一路食一路有魚蓉喺手卷尾部爆出,可見份量大方。
為免紫菜變腍,上枱就盡快食,非常滿足,食完一件好想再食第二件。
喜知次
生長於深海,產量唔多,屬頂級魚獲,任何做法都好食。肉質軟綿細嫩,魚味濃郁,果然係魚王。
北寄貝
入口爽脆鮮甜,不過係眾多壽司之中難免顯得冇咁亮眼。
金目鯛
屬於矜貴魚種,新鮮肥美,魚味愈嚼愈突出。
蛋
以蛋漿、魚肉、蝦肉焗製而成,驟眼睇落好似蛋糕,兩邊金黃色,口感綿密,而且味道鮮甜,非常美味
立魚湯
魚湯鮮味十足,濃郁唔腥,肉質嫩滑,裡面料多,日本豆腐唔洗講實滑溜。
店員仲同我地講,湯碗裡面嘅畫花係人手繪製,價值不菲。
紅豆抹茶奶凍
奶凍比較厚實,奶味重,抹茶味道唔算好出。
蜜瓜
瓜肉汁豐富,口感軟綿,甜度天然,非常滿足。
店內環境舒適,客人唔算好多,雖然唔係坐吧枱,但都見到師傅同客人有講有笑。店員服務細心,不時加上熱茶,令成餐飯更加完整。而且食物亦有一定水準,廚師發板嘅好歲係唔會好似平時食日本野咁,急急趕趕上菜,基本上係食完一道先一道,絕對係可以慢慢享受食物嘅味道
餐牌: