2019-02-20
今天是元宵佳節,友人話要帶我食好D,黎到呢間位尖沙咀的樓上西餐廳。聽友人說這間餐廳是由前五星級酒店大廚主理的,所以就帶我黎試試。但係因為友人今晚唔係放早,所以我們成9點先黎到餐廳。由於太夜黎到的關係,想食的田螺同青口都賣完了,所以就點了其他食物。點了食物後會先上麵包,麵包都很鬆軟,牛角酥唔會太油!芝士莧菜雲吞伴香草忌廉汁($78),這款是寫左推介食物的黑板上的,我見我很久沒有吃過意大利雲吞,所以便試試。雲吞內是莧菜,所以唔會話太漏,香草忌廉汁的味道剛剛好,唔會太咸或者太淡。整體這個前菜都不會太漏!原隻龍蝦尾海鮮墨魚汁意大利飯($268),這個飯的份量比想像中的多,而且上菜時非常香,完全刺激了食慾。龍蝦尾肉質都幾爽口,不過淡左少少。海鮮還有魷魚、蝦、帶子粒及蜆,蝦已剝殼,而且有煎過,所以好香口,帶子粒連埋墨魚飯一齊食幾有咬口。墨魚汁意大利飯不算好creamy,所以唔會太漏,整體味道都不錯!總括黎講,餐廳燈光柔和,很適合情侶來食飯傾談,而且侍應服務都不錯,會主動加水。食物質素都可以,值回這個價錢,有機會要再試試其他食物!
但係因為友人今晚唔係放早,所以我們成9點先黎到餐廳。由於太夜黎到的關係,想食的田螺同青口都賣完了,所以就點了其他食物。 點了食物後會先上麵包,麵包都很鬆軟,牛角酥唔會太油!