2021-06-04
西沙路一帶多的是村屋,最近呢2年附近一帶都大興土木,準備會起好多新樓,平時揸車入西貢經過西沙路都好想係村既餐廳食野。但無咩人介紹邊間,就無咩特別衝動🤣 今次有位住村屋既新同事介紹下,我地一行4人就黎左呢間位於泥涌村村口既餐廳。.門口只是單單招牌,老實說,毫不吸引🙈 又點會諗到內有乾坤。一坐低睇下食乜餸,原來係中式餐廳😅 大廚之前曾經係粗菜館及多間高級菜館工作,所以小炒類食物,係佢既燃手菜。.🍴淮香炸子雞(半隻)$108老闆強烈推介我地叫呢個炸子雞,首先講明佢地鋪頭所有食物都唔落味精,同時只會落日本高質食鹽🥰 一上枱見到賣相已經一流,個皮好油亮好靚,皮脆肉好嫩,非常多汁,雞味相當濃厚,就算係雞胸肉都好好味,一定係我食過最好既「炸子雞」😍.🍴 椒鹽白飯魚 $88白飯魚呢個餸,真係正常家庭都唔會煮,功夫多食得快,每條魚仔加粉炸個下都煩。但呢度既椒鹽白飯魚真心正,首先魚肉軟身嫩滑,口感咬落脆卜卜。大條白飯魚唔會太細,岩晒椒鹽炸,肉較多較厚,經油炸抽乾魚肉水分後,仍保持到一定嫩滑度。.🍴黃金蝦球$98鹹蛋黃蝦球,邪惡極致🙈但佢又真係整得好正,蝦🦐球加粉輕輕炸過,沒有平時食黃金蝦既太濃味,淡淡的帶
🍴淮香炸子雞(半隻)$108
🍴 椒鹽白飯魚 $88
🍴黃金蝦球$98
鹹蛋黃蝦球,邪惡極致🙈但佢又真係整得好正,蝦🦐球加粉輕輕炸過,沒有平時食黃金蝦既太濃味,淡淡的帶點鹹蛋味,又惹味。
🍴涼瓜菜圃肉碎煎蛋角$78
成晚最大碟個碟竟然係佢😱 4大片煎蛋角,每塊有成隻手掌咁大😅涼瓜與菜圃切成相約大細,再先用海鹽迫出涼瓜的苦澀味,加埋肉碎一齊煎,厚身又好咬口,真係幾有平價粗菜館feel 😋
🍴海魚球炒西蘭花$88
食左咁多炸野食,清清地食個海魚炒西蘭花都只係收$88/碟,價錢上真係好抵食,但係一啲都冇揸流攤,份量同味道一樣咁中上。
今次特登揸車黎,都只係泊門口,但車位唔算太多,星期六日可能會full, 如果唔係我見到附近都有巴士299x可以出返沙田。
呢間隱世餐廳真心唔想介紹,因為真係又好食又抵食😚好驚下次再黎既時候會無位😂