我之前唔知道原來九龍灣呢邊都有一間松記,你問係咪好【隔攝】?又唔算,但除非你咁啱行過或者有朋友知道先會黎食。是日黎九龍灣睇戲,食完飯點都要搵甜品食一食。今次叫左“南北杏海底椰燉雪梨”,我唔太記得實際上呢道甜品個名,熱食黎嘅,應該係餐牌上唔難搵。呢道甜品滋潤得黎唔會好涼,啱晒我地女士食。就算剛來完月經食都唔會有影響甜品唔算好大碗,作為飯後甜品剛好。食個陣發現原來呢道甜品一啲都唔算甜,甜度應該係以裡面嘅糖冬瓜造成,當然唔排除有另外加冰糖的可能性。🤔但食得出真係燉左好耐(點完之後隔左幾分鐘就到)。味道只有淡淡甜味,基本上食裡面的雪梨同糖冬瓜都已經冇晒味,海底椰就依然有自身的味道。味覺上層次感雖不豐富,但有滋補的感覺。如果平時唔太喜歡太甜嘅朋友,即管試試。我自己有時都好怕食完飲完好甜嘅野,之後成個口甜到笠,要飲清水過口。而呢個真心推薦,食之前最好等佢攤凍少少,因為都幾熱,若然唔食開熱食甜品的飯友,就唔好勉強。另外男朋友點左個芒果雪糕+班戟。佢話想試下新野,平時佢必叫係榴槤班戟。(有興趣可以睇我之前的食評)賣相都唔錯芒果雪糕好香芒果味,有些少似維記雪糕,奶味重。我覺得有種似熱情果雪糕個種香味,算

而呢個真心推薦

賣相都唔錯
芒果雪糕好香芒果味,有些少似維記雪糕,奶味重。我覺得有種似熱情果雪糕個種香味,算係齒頰留香。

芒果班戟內有大量芒果肉同忌廉,最能形容味道同口感,就係似麵包店的芒果蛋糕。咬落去就係個陣芒果香同忌廉味,只差冇蛋糕底。班戟皮做得相當柔軟,冇麵粉味。

唔啱食榴槤的,可以食下芒果班戟,芒果肉新鮮,大部分都香甜,值得試下。

埋單兩個人就64蚊(免加一),我唔太肯定邊個甜品係29蚊,邊個35蚊😂
價錢就作參考參考,當然經過可以入去望望個餐牌。

我大概晚上7點左右去食,有好多空位,座位算寛敞,乾淨

而家仲出左好流行的芋圓糖水😶,但我鍾意食舊款少少甜品

2017-08-01