2015-08-31
觀塘工廈咖啡室以為人所熟悉, 原來連甜品屋也進駐工廈, 剛食完午餐,悶熱的天氣, 煩躁的工作心情, 當然要唻個Break, 剛巧見到ACO CAKE 這間溫馨CUPCAKE小甜品屋, 入去一嚐, 見到親切笑容的店員, 詳細介紹CUPCAKE, 自家為客人訂製個人喜好cupcake, 獨一無二, 只要比圖象, 就可印在cupcake面作婚禮及開PARTY用, 一人擔演幾重身份, 店員+廚師+DESIGNER, 原來是老闆的就係Macro,非常了得, 介紹完, 當然要馬上一試, 大熱天時, 當然係先唻一杯雪糕啦, 個名好長- Le Cupcake De La Glace, 原來係C upcake x Ice Cream, 老闆為我同朋友建議了新鮮的Passion Fruit & Lycee Ice Cream, 賣相非常特別,一次過滿足幾個願望, 我食的係熱情果雪糕~好清香, 有一粒超大的焦糖夏威夷果仁, 好脆口呀!一放入口有食爆谷的感覺, 但一咀嚼就有濃濃的果仁香味, 唔怪得望到廚窗自己也是一小吃呀, 可獨立一包當零食。之後旁邊的蝴蝶酥, 好脆呀, 還有兩粒牛油爆谷, 到最底就係期待已
之後當然忍唔住再買多4 個CUPCAKE返公司請同事一同品嚐啦,
返到公司同事食抺茶紅豆, 發現蛋糕中心有一粒粒的紅豆蓉, 好夾,好好味。所以好滿足的一個下午呀!
題外話/補充資料:
cupcake每天新鮮泡製, 要預定, 否則到午膳後已搶購一空