2023-07-22
📆 探店行動:18/7/2023 | 星期二 | 1945 🕕 | 人數 2️⃣〰️〰️〰️講到雞白湯拉麵,不得不提屹立灣仔多年嘅隱世元祖小店"鳥華亭"。"鳥"賣6️⃣款拉麵,個人力推"至極雞白湯拉麵",$99包原味雞白湯、雞胸同糖心蛋,雞味全開,性價比最高。今日帶老友黎減肥,食清啲,各自都嗌左"至極"版拉麵:〰️〰️〰️🔘 湯底 🥣靈魂雞白湯肉味夠哂豐富,係用時間換返黎嘅濃郁鮮味。唔算腻口,但略嚴鹹左少少,輕鬆見底無負擔。 🔘 麵身 (可以揀直/曲身麵) 🍜倦曲麵,Get!零鹼水味,軟硬適中有咬口。好少拉麵店有得自選直/曲身麵,有得揀先係老闆!低讚! 🔘 雞胸片 x 3 🍗口感軟嫩,約5mm厚,無投訴。原味主意嘅我,個黑椒調味有少少蓋過咗雞肉本身嘅味道。 整體都OK。🔘 糖心蛋 🥚蛋黃半流心,正!有蛋味之餘有淡淡醬油味,入味得黎唔會太鹹,有水準!🔘 配料 🥦下下都紫菜筍乾 ,太悶啦!呢到嘅炸蓮藕片薄身清爽脆口,露筍青嫩無渣,係幾refreshing嘅存在,誠意之作。〰️〰️〰️📑 總結好幾年前第一次食,俾佢雞白湯果種清甜黏咀嘅感覺驚豔到,落左坑。而家個湯有既係濃郁有層次嘅肉味,無左昔日既清甜、掛羹同黏嘴。整體
🔘 湯底 🥣
🔘 麵身 (可以揀直/曲身麵) 🍜
🔘 雞胸片 x 3 🍗
🔘 糖心蛋 🥚
🔘 配料 🥦
📑 總結
好幾年前第一次食,俾佢雞白湯果種清甜黏咀嘅感覺驚豔到,落左坑。而家個湯有既係濃郁有層次嘅肉味,無左昔日既清甜、掛羹同黏嘴。整體黎講呢碗拉麵都仲係好食嘅,係值得支持嘅實力小店,只係元祖嘅味道隨時間變成了回憶。
鳥華亭
📍 灣仔交加里22-30號華都樓地下15號舖 (灣仔公園灣仔道入口附近)
🏚 格局
2-4人枱 ~ 3 + 獨自去偷歡bar枱位 ~ 7
🙋🏻♂️ 服務
外籍服務員為主,全英文。