2022-09-30
今日放假,去左東涌探朋友。朋友住果度附近,有條村叫馬灣涌村嘅村屋。佢話果條村有一間新開嘅印度餐廳,佢好想食。既然一場黎到,咁就陪佢去食個晏啦。呢條村真係比較隱世,估唔到會有一間由印度人打理嘅印度餐廳。餐廳門面同裡面光猛,裝修簡約,環境乾淨,坐得都幾舒服。下午有set lunch,另外餐牌仲有好多唔同種類嘅嘢食。朋友樣樣都想食,當然由佢揀啦。咖喱角(4件)︰係印度人嘅前菜,size夠大舊,剛剛炸起,熱辣辣。裡面有薯蓉同青豆mix埋,佢哋都夾架,入口咖喱味好香,配埋旁邊配醬仲好食。卡邦尼意大利寬麵︰估唔到印度人煮嘅卡邦尼都唔錯喎,裡面有煙肉同芝士等配料,但又唔會太鹹,D醬汁又唔會好結。食落洋蔥味重,甜甜地,整體OK。雞肉咖喱配印度烤餅︰雞肉整得幾入味,好香咖喱味道,印度烤餅係我至愛,夠大塊又香,配埋咖喱一齊食無咁dry,我最鐘意。芒果酸奶︰味道酸酸甜甜,帶淡淡芒果味,夠凍,啱晒今日咁熱天氣,cool,估唔到都幾好飲。