2017-11-23 55 瀏覽
今晚黎左灣仔尋寶搵食,開心大發現呀! 灣仔汕頭街全條街都好多各式各樣有Feel既餐廳,我同朋友想靜靜地傾計,我地選擇去左 『I'm Nuts』,『I'm Nuts』係一間以咖啡為主打既Coffee Shop;環境舒適寧靜,裝修企理,牆上有松鼠畫為主角嘅插畫,絕對係嘆咖啡,傾計既好地方。 餐廳有個自助區,放了水杯、各種調味料、水等,客人可以自行隨意享用。 餐廳有提供晚餐選擇,價錢由HKD108-128不等 (每個星期也轉餐牌的),每款晚餐也配有餐湯及$38以下的飲品;如果唔想食Set亦有散叫。今晚我地點了『綠海灘上的巨型軟殻蟹$148』、『煙燻三文魚沙律$72』、『雙層芝士美國純牛肉漢堡$128』。 所有食物即叫即整,先黎餐湯,『蜆肉磨菇湯』夠熱夠香濃;『煙燻三文魚沙律$72』夾雜著煙熏味、橄油香及三文魚香味,配上新鮮沙律菜,健康又開胃。 全晚最期待既係『綠海灘上的巨型軟殻蟹$148』,呢款菜好有創意,一望,成隻蟹伏喺一片草源上面,軟殻蟹好大隻,成塊面禁大。其實個綠海灘即是菠菜扁意粉,店員話個菠菜醬係自家製架;至於軟殼蟹炸得岩岩好,唔會太油,夠甘香,面頭灑滿芝士粉,配埋軟殼蟹食,好夾。

我朋友係漢堡fans,所以佢至愛當然是『雙層芝士美國純牛肉漢堡$128』 ,漢堡用木製既板上,配料是著條。漢堡扒夠厚,啖啖肉,分量十足;
純牛肉漢堡十分鬆軟,配以香濃芝士,味濃Juicy。

最後當然是咖啡作結,我們分別點了Iced Mocha及Coconut Coffee,開頭以為Coconut一定會甜,結果甜度適中,椰味香度,果然咖啡係鎮店之寶,見到餐廳不惜成本去投資在咖啡機上,就知道店主對製作咖啡的熱誠同堅持,值得支持支持!