2022-09-13 457 瀏覽
☘️疫情以來都好耐冇去郊外玩,上個禮拜同朋友一於去咗馬灣半日遊,仲記得好多年前去探過剛搬入去嘅同事,感覺好隔泄,但係空氣清新同個影倒橋景嘅海灘仲記憶猶新! 今次我哋响葵芳坐嗰架專車NR331入去都好方便! ☘️我同朋友兩個行咗一陣,因為天氣非常好,太陽好晒所以決定先搵餐廳食嘢hea吓先,等太陽冇咁勁至去沙灘。之前bookmark 咗呢間土耳其coffee shop, 所以即刻搵路,不過原來好近所以都好方便!☘️間coffee shop 外面佈置得幾有心思,又種咗植物可以俾人坐喺度打咭,其實都有啲似日本啲小cafe. 入去就見到店王佢好熱情咁招呼我哋,另外有一檯在角落食緊飯,我哋就揀咗坐響張大長枱上。整個cafe都佈滿土耳其裝飾,好多打咭位,佢哋仲有啲土耳其嘅披肩之類可以借俾我哋影相,拍出嚟都好有feel😊☘️我哋點咗個土耳其雞肉烤餅,一個蒜香牛仔骨,兩個都好味,個牛仔骨稍乾了一點但味道不錯👍 店主介紹咗新飲品俾我朋友試 - 玫瑰石榴檸檬特飲,朵玫瑰花冰賣相好靚,味道酸酸的好refreshing ! 我就揀咗體驗土耳其最古老嘅咖啡- coffee on the sand 😜 自己親自煮好好玩,味

☘️我哋點咗個土耳其雞肉烤餅,一個蒜香牛仔骨,兩個都好味,個牛仔骨稍乾了一點但味道不錯👍 店主介紹咗新飲品俾我朋友試 - 玫瑰石榴檸檬特飲,朵玫瑰花冰賣相好靚,味道酸酸的好refreshing ! 我就揀咗體驗土耳其最古老嘅咖啡- coffee on the sand 😜 自己親自煮好好玩,味道都唔錯。仲有個好特別嘅土耳其甜品,里面有cheese 拉絲,配埋杯土耳其咖啡簡直perfect 👍

☘️因為呢日係weekday 所以人唔多,我哋一邊傾偈一邊仲同駐店名物 - 啤啤(🐶)和莎莎(🐱)玩,影咗好多靚相,跟店主閒談間知道佢哋原來係旺角搬入嚟,而我同朋友竟然係好多年前已經去過嘅,世界真係好細😜 唔經唔覺都玩咗三個鐘,呢度原來除咗玩熱沙咖啡,仲有土耳其燈workshop, 同埋一啲有關土耳其嘅興趣班不過就最好預先電話check 咗先。店主話佢哋遲啲仲會攪土耳其tour 添,我即時兩眼放光,因為都好有興趣,希望疫情快啲過,可以自由飛去旅行🧳

PS. 走嘅時候可以選擇坐船直出中環,都好快㗎!唔怕晏仲可以響馬灣留耐啲睇埋日落添😜 咁就可玩足大半日了

蒜香牛仔骨
玫瑰石榴檸檬特飲