2015-11-03 436 瀏覽
北角一向都係個卧虎藏龍的地方,是一個搵食的好地方。今日放工後不想回家, 想一個人安靜地食返個靚晚餐, 舒解下一整天的辛勞。經過馬寶花園旁的商場, 見到呢間位於1樓的意大利餐廳, 環境清休,價錢合理, 就決定一試。Set dinner $228一位, 有頭盤, 餐湯, 主菜, 包餐飲一杯, 加錢可轉house wine 。頭盤點了青蘋果金文不芝士焦糖花生沙律。很有驚喜, 青蘋果爽口,甜中帶小許酸, 很開胃。焦糖花生炒得又香又脆, 夾著新鮮的沙律菜來吃, 口感極佳。 餐湯是我至愛的南瓜湯, 南瓜湯很香濃, 有很濃郁的南瓜味, 口感也很細滑。不會過咸,不錯不錯 主菜我選了黑毛豬鞍, 上枱時嚇左一跳, 賣相實在太靚拉, 好似件藝術品咁, 令到我有點不捨得吃。豬鞍煮得恰到好處, 皮煎得香脆, 豬鞍用意大利煙肉包住, 保留了大部分的肉汁。肉質很腍, 很入味, 看得出廚師係火侯控制方面, 下過一番苦功。伴菜用了紫薯蓉, 紫薯蓉的甜味恰好中和了豬鞍的油膩感, 配搭一流。很興幸係我心情低落的一日, 找到一點味覺上的安慰。

南瓜湯
黑毛豬鞍
主菜我選了黑毛豬鞍, 上枱時嚇左一跳

很興幸係我心情低落的一日, 找到一點味覺上的安慰。
南瓜湯
黑毛豬鞍