2018-12-31 219 瀏覽
這間小店位於大坑內橫街轉角位置,較為偏僻,但隱世小店品質卻非常好,不論天麩羅刺身都好新鮮,最特別係你同師傅傾傾下,師傅會推介你食啲menu冇嘅secret menuMenu有set叫,有刺身拼盤、天婦羅拼盤、各類一品料理,單點亦可以經店員介紹下,我們2人點了一份鳥之會席料理,再散叫了一些一品料理,會席料理有前菜2款:汁煮螺及日本甜蕃茄刺身有肥美的中toro, 油甘魚及深海池魚天麩羅共有10款,有蝦、魚、野菜,其中花竹蝦師傅於魚缸即時撈上即時炸,十分新鮮天麩羅的漿好薄,食落香脆而不‘利’,沒有油益味,很香,餐廳會提供自制天麩羅汁、海鹽及檸檬供選擇。10件天麩羅中印象較深刻為活花竹蝦、帶子、鱚魚及海鰻活花竹蝦好大隻,蝦肉鮮甜炸蝦餅天麩羅賣相十分吸引,混入了南瓜絲及蕃薯,故色彩十分豐富師傅推介我地一試和牛料理,包括火炙和牛壽司,和牛選用A5和牛,用槍輕輕炙一下,油香十足,面上淋歵少許芝麻醬,一口吃掉,半溶的和牛與醬汁混和口內,很滿足和牛他他配生蛋黃食完師傅推介的和牛料理,繼續會席料理的美食,係冷soba,師傅特別加了櫻花蝦及紫菜最後有日本蜜瓜作甜品為食的我未夠喉,問師傅仲有冇推介,師傅推薦雪

會席料理有前菜2款:汁煮螺及日本甜蕃茄

刺身有肥美的中toro, 油甘魚及深海池魚

活花竹蝦好大隻,蝦肉鮮甜

炸蝦餅天麩羅

火炙和牛壽司

和牛他他配生蛋黃
和牛他他

櫻花蝦冷麵

最後有日本蜜瓜作甜品

靜崗蜜瓜

為食的我未夠喉,問師傅仲有冇推介,師傅推薦雪糕天麩羅,熱騰騰的脆皮,內裏的雪糕卻不會溶掉,個雪糕可以連脆皮一啖咬入口,超讚!
雪榚天麩羅

炸蝦餅天麩羅