2020-02-22 420 瀏覽
得知香港發現”武警”,好一個確疹武漢肺炎嘅警察!第一時間只有一個想法,開枝靚Sake ,聽住小鳳姐,食餐Omakas!本來唔想寫呢間私藏隱世小店,今日開心,私人醒!6點去到,老闆娘開咗支勝山 “獻” 一齊飲,呢支2015同2016年連續兩年喺全日本清酒大賽純米吟釀級别中獲得No 1 嘅清酒係其中一支我嘅心水😊 Ken師傅話留咗好多好嘢俾我.....🤫唔敢話佢知上去之前去咗Five Guys kill 咗個Double Cheese burger 加花生醬奶昔😝😝。..原本18度嘅Omahas 食下食下食咗23度,其中火炙白子(外邊多數配酸汁,Ken 師傅呢個係江戶前老派做法),新鮮銀鱈魚,煙燻門鳝,右口魚(冇寫錯,係右口),海膽三味(有羽立啊!),熟成Toro三味(Maguro, otoro, kamatoro) 加埋個即燒Toro蓉爆油手卷,有驚喜之餘又係果句,飽到行唔到.....真正目的梗係想賴皮呃酒飲喇😁..鮨生賢Ken 師傅係江戶前老派做法,正統的江戶前風味,係以赤醋飯配以熟成技術處理魚生結合而成嘅壽司,味道唔會過酸,但可以帶出魚生蘊藏嘅鮮味。最鍾意坐吧枱睇佢手勢,一邊食一邊傾
鮨生賢Ken 師傅係江戶前老派做法,正統的江戶前風味,係以赤醋飯配以熟成技術處理魚生結合而成嘅壽司,味道唔會過酸,但可以帶出魚生蘊藏嘅鮮味。最鍾意坐吧枱睇佢手勢,一邊食一邊傾,老闆娘對清酒亦好有硏究,偷偷學嘢長知識😊
灣仔横街冇廣告嘅小店長期旺場,係有原因嘅👍🏼
2020-02-18
  • 北海道真蠔
  • 江戶前炙燒白子
  • 富士白蝦
  • 熟成大拖羅
  • 碟魚(右口魚)