2021-12-15
同朋友今日早咗放工,到觀塘食個早飯。呢度附近成業工業大廈而家開咗好多唔同嘅餐廳,所以諗住上去試一試啲餐廳。天氣凍凍地,想食辣嘢,嚟到呢間秋意。朋友叫咗個花膠肉操擔擔麵,我叫咗個口水雞配湯麵。等咗陣,個口水雞配湯麵就嚟啦。口水雞嗰醬係另上嘅,令到唔係好食得辣嘅我都可以按自己嘅需要,決定辣醬嘅份量,我覺得呢個心思好好👍🏻雞肉好實淨,似係走地雞,份量都唔少,俾足成隻雞髀嘅份量🤩本身以為佢配嘅湯麵,會係普普通通,點知個湯底係濃濃嘅雞湯,搞到我食完碗麵之後,都忍唔住要繼續要飲個雞湯。🤭🤭因為我個雞湯面啲雞湯太好飲啦,所以我都忍唔住試吓朋友個擔擔面湯底,擔擔面湯底都好香,唔似其他擔擔面得個辣字,花生醬味好香好濃😎不過朋友就話佢個面底略嫌𣺉咗啲,但係我覺得我個雞湯面底其實啱啱好啊,係朋友要求高姐。最後,係我期待咗好耐嘅紅糖糍粑,好多地方都冇得食,估唔到佢個Menu有,所以一定要試吓。🎉🎉佢個紅糖糍粑,比我想像中嘅還要好,紅糖好香濃,佢係即炸嘅,就算攤耐少少佢都唔會𣺉咗左,咬落去既時候依然表面香脆,咬落去真係聽到颯颯聲,內裏都算軟熟,但係如果可以在軟糯一啲就完美啦。下次一定要再食😚😚總結:看似普通,但
天氣凍凍地,想食辣嘢,嚟到呢間秋意。
朋友叫咗個花膠肉操擔擔麵,我叫咗個口水雞配湯麵。
等咗陣,個口水雞配湯麵就嚟啦。
雞肉好實淨,似係走地雞,份量都唔少,俾足成隻雞髀嘅份量🤩
總結:看似普通,但湯面絕對要試,真材實料,性價比滿滿,不過佢比較早關門,要試就要早啲到啦💪🏻