2017-11-08
夜晚嚟到呢間工廈,本身expect唔算好高,點知味道,性價比,一一都遠超過預期,已經決定咗會再嚟首先叫咗個韓牛嫩豆腐鍋,因為朋友同我都係湯物fans,所以嚟到食韓國嘢,點都要叫個牛肋骨湯乜乜乜嘅點知佢一捧上嚟,我哋都嚇窒咗!個鍋係平時10幾人打邊爐嘅size仲要係啲材料全部發咗癲咁堆得滿一滿,有大蔥,娃娃菜,金菇,冬菇,粟米,刨到好幼嘅甘筍絲,仲有主角韓牛片同嫩豆腐一路滾一路飲湯,個湯好甜,粟米嘅甘筍嘅甜都好清新,有少少似韓版嘅壽喜燒天國的豬蹄呢個名我同朋友笑咗好耐XD唔知係咪同n年前套韓劇<天國的階梯>嘅朋友咁佢又改得好幽默下呢個事實上係一個拼盤,有泡菜,凍豆腐同豬手肉豬手可以用佢俾咗嘅生菜包住一齊食,熱辣辣嘅豬仔好肥美多肉,而且皮同筋位十足,好Q彈上面少少嘅芝麻增添香味自家製泡菜好啱口味,唔會太辣,鹹鹹哋好開胃豆腐相對上味道較淡,有輕輕嘅豆味,醬汁都唔多,但係可以連埋蔥絲一齊食,取返個balance杯嘢飲叫星光少女,勁有少女feel,有少少士多啤梨同藍莓,又靚,用嚟打卡啱哂士多啤梨梳打好香,陣味唔假都唔藥水,好好飲而且兩個人嗌一瓶好似都有啲太多,加埋飲湯成肚水忍唔住
呢個事實上係一個拼盤,有泡菜,凍豆腐同豬手肉
上面少少嘅芝麻增添香味
自家製泡菜好啱口味,唔會太辣,鹹鹹哋好開胃
士多啤梨梳打好香,陣味唔假都唔藥水,好好飲而且兩個人嗌一瓶好似都有啲太多,加埋飲湯成肚水忍唔住要去個廁所
濟州黑豚石鍋飯好正路波,黑豚肉片鋪滿成個飯,有少少泡菜同芝麻調味撈埋哂都好好食石鍋熱辣辣慢慢食都唔怕
所以話呢度全部嘢食都好好食
食到咁上下嚟到呢度,侍應幫我哋收咗個gas爐,換咗塊隔熱木板,唔使一路滾住,亦方便我哋夾嘢
食到最後雖然個鍋仲淨低少少食唔哂,但係真係好滿足如果下次叫呢個鍋應該要叫多兩個friends嚟,四個人食就應該會完美ko