2019-01-19
入到嚟元朗知道大坑渠附近有間專賣日式甜品嘅小店,而且仲有咖啡、午餐等。 門口望落去已經別具風格,用簡單嘅木系裝修,感覺好似懷舊日本小店咁星期六下午去到大概等左一陣就有位喇,坐低當然係主玫甜品餐牌有好多甜品嘅選擇,樣樣都好想試見到有個二人餐,二人餐包括二人份量嘅日本蕨餅 :分別有芝麻、抹茶、黃豆粉同埋紫薯4款味道。日本蕨餅套餐仲包一大壺茶,足夠二人飲用 。如果唔揀就係店員隨便完挑選一個茶畀你,如果想要指定茶都可以加五蚊轉唔同款嘅有機茶呢個甜品嚟到好靚,充滿日本style蕨餅用冰水裝住,等佢唔會黐住,你就可以用匙羹同筷子夾起,然後點落你想要嘅粉末裏面另外佢亦有兩種糖漿,一款係日本醬油味,另一款就係煉奶。一個餐可以品嘗唔同嘅味道蕨餅 煙煙靭靭好好食另外亦都叫咗呢度比較出名嘅卷蛋,有幾種味道,我叫咗抹茶味。卷蛋細細件整得好靚,啲cream好多流曬出嚟,咬落去蛋糕都算軟熟綠茶味好香濃,味道唔錯,但係就唔算話超級特別。再叫多咗個茶餅,一客有兩件,亦有幾款味到,因為我鍾意食紅豆所以揀咗紅豆餡,粉皮都可以揀,我哋就揀咗芝麻味。兩件草餅都好大舊,皮比較厚但係芝麻味香濃,內面嘅紅豆餡都多,都算幾好食呢間
星期六下午去到大概等左一陣就有位喇,坐低當然係主玫甜品
呢間甜品店幾特別,整嘅甜品全部都係自家製,而且係日式風格價錢又唔貴,都會再回頭而且店員非常之有禮貌,令客人食得好開心