Green Orange

2024-06-15 1924 瀏覽
黃昏時間在上環律師樓處理完事情,一時興起找個西餐廳chill一下,發現了這家樓上隱世誠意餐廳。環境靜雅,餐具刻有自家店名,更具格調。點返杯house wine ,sparkling wine 美酒配佳餚。前菜香煎北海道帶子沙律,帶子蔬菜之外仲有西柚香橙無花果,顏色配料豐富,靚得像一束鮮花,味到清新。蒜香煙肉蘆筍炒意大利麵,蘆筍非常鮮嫩,意大利麵爽口,豐富蒜香味!虎蝦海鮮濃湯,內有三款海鮮,包括海蝦,帶子同藍青口。虎蝦,帶子都係大大隻,煎過香口而且爽口彈牙。藍青口都好新鮮,三款海鮮配合呢個濃湯非常好!紐西蘭肉眼牛扒,牛肉鮮嫩,配阿根廷青醬,多了一分南美風味。蔬菜,新薯也烤得恰到好處,更顯鮮甜。呢度嘅甜品panna cotta係我食過最好嘅奶凍,奶香味重幼滑之餘,同topping生果非常夾,甜甜酸酸,酸酸甜甜,提升咗整個奶凍味道。雖然Green Orange只係一間樓上舖,但食物顏色味道賣相俱佳,絕對見到餐廳嘅用心製作,值得支持。

環境靜雅,餐具刻有自家店名,更具格調。