2019-07-11
約左位多年冇見既老朋友聚舊, 地點選擇當然係要坐得舒服、可以有個安靜環境邊食邊傾, 打邊爐就最好不過! 經朋友介紹, 有間隱世高質火鍋店, 距離太子地鐵站都有7分鐘路程, 但勝在有水準質素, 所以推介非常值得一去!原來位置係酒店旗下管理既薈賢居, 裝修格局都近乎酒店級質素。先送上12款調味醬油自由混醬, 醬油每位HK$28有不少耹貴特色湯底選擇, 價值太約$300左右, 而今晚我地只有二人, 所以還是選擇相對便宜既湯底【壽喜燒】HK$98湯底非常清甜, 唔會過鹹, 加湯依然會加入對應湯底, 所以唔擔心湯底味道轉淡【本地新鮮牛頸脊】 $318牛頸脊肉質鮮嫩, 牛味濃, 質地很林, 唔會起渣【澳洲和牛(M5)芝士餃】HK$128超有驚喜, 我地異口同聲地讚口不絕, 餃皮沒有雪氣, 似乎是即叫即包,熟後呈半透, 唔會一夾即散, 厚薄剛剛好, 和牛粉嫩充滿肉汁, 中心位仲有流心芝士, 雙重味蕾享受, 完全唔洗額外調味, 已經夠哂正!! 【四寶丸】HK$98分別有黑松露豬肉丸、墨魚丸、蝦丸、陳皮鯪魚丸每款丸都幾彈牙, 豬肉丸中黑松露味很突出, 墨魚丸鮮甜, 蝦丸中有鮮甜蝦碎粒, 鯪魚丸中加左好香
先送上12款調味醬油自由混醬, 醬油每位HK$28
【本地新鮮牛頸脊】 $318
牛頸脊肉質鮮嫩, 牛味濃, 質地很林, 唔會起渣
【澳洲和牛(M5)芝士餃】HK$128
【四寶丸】HK$98
分別有黑松露豬肉丸、墨魚丸、蝦丸、陳皮鯪魚丸
每款丸都幾彈牙, 豬肉丸中黑松露味很突出, 墨魚丸鮮甜, 蝦丸中有鮮甜蝦碎粒, 鯪魚丸中加左好香既陳皮吊味~
【百花海參雲腿釀蟹鉗】HK$108
質地同樣彈牙, 蟹鉗已被拆肉, 保留左蟹鉗尖端, 方便食用, 整體味道鮮甜, 海參似乎切得太幼細. 所以唔太食得出有海參
【脆肉鯇魚腩】HK$98
每片魚腩均為厚切, 魚味很重, 極之爽口彈牙札實, 特別係魚皮位, 更加爽口
食物質素平均地高質, 環境舒適, 坐得舒服, 服務方面亦很殷勤有禮, 主動會為我地加湯, 會留意我地個湯底, 不定時幫我地去走面層既油, 非常細心! 整體我地都很滿意, 有機會一定會再黎!!