2022-08-09 463 瀏覽
荃灣呢間餃子店 ,鋪頭既位置比較隱蔽,唔係太多人會知道。就算今日係星期日既午餐時間,鋪頭人流都唔算好多。個環境係乾淨企利,老闆都好熱情招待客人既。最緊要係佢既餃子係好好味。如果有機會呢到荃灣,又係餃子迷,不坊試一下呢間餃子店。水餃同樣係好薄皮,可能太薄皮,有幾粒皮係爆開左,但係唔影響口感,皮依然係滑身,少少彈牙。芫荽味特出,牛肉都夾既。個湯底鋪頭稱係無味精,用左花膠豬骨湯,隨湯仲附送左一舊紅蘿蔔同粟米,飲落去清清地,感覺幾健康架!最後,呢間鋪無論係湯餃同煎餃個味道都係好味,唔會話個餡好重口,絕對係好味版自家風味餃子。不過,值得一提,佢既餃子包得比較細粒,叫十粒啦,或者加埋個麵底,就食得更加滿足啦~個名好特別,佢叫盒子。其實就係一個煎餃子,不過就包到好似盒一樣。唔知關唔關餃子個外型係扁扁地既原故,令到皮好薄,每一粒都煎到金黃色嫁,好香脆,食左好多粒都唔會覺得好油膩,至於個韭菜餡,韭菜食到係好新鮮,韭菜味濃,韭菜既表面飽滿,有水份,係好食既。食得辣既朋友,記得點埋個香辣菜脯,令到成個餃子既味道更加昇華。不過呢,如果餡料包得再豐盛D既話,就更加完美啦!

香辣菜脯

2022-07-24
15 分鐘 (堂食)
香辣菜脯