2023-12-18 188 瀏覽
想係香港食隱世日本菜,一定要嚟試下啦🤙🏻呢間係ᴘɪʀᴀᴛᴀ旗下擁有現代氣息嘅西日餐廳,啱哂打卡添✨當晚我哋叫左ᴛᴀsᴛɪɴɢ ᴍᴇɴᴜ, 都嗌咗杯drink🍸嘢食準備緊嘅時候餐廳安排咗用海鹽枝豆做小食,鹹鹹哋幾好食🧂1️⃣ ᴀɴᴋɪᴍᴏ🥢口感綿滑,油脂幼嫩香,配搭上柚子啫喱,好開胃🤭2️⃣ ᴡᴀɢʏᴜ ᴛᴀᴛᴀᴋɪ🐂輕輕燒過嘅和牛,油脂仲keep得好好,所以食落去嘅口感分布好平均,加上用咗chorizo oil就更加香口😍3️⃣ ᴍᴀᴅᴀɪ ᴛʀᴜғғʟᴇ🍄將柚子啫喱同新鮮黑松露碎放係鯛魚片上,松露加埋酸酸甜甜嘅柚子啫喱,即刻昇華咗✨4️⃣ sᴀsʜɪᴍɪ ᴍᴏʀɪᴀᴡᴀsᴇ / ᴀʙᴜʀʀɪ ɴɪɢɪʀɪ / ᴏᴛᴏʀᴏ ᴍᴀᴋɪ🍣而壽司同刺身方面,廚師當日就安排咗帶子,吞拿魚,海膽做我地嘅刺身😌三文魚、油甘魚就整壽司,每一款魚生都好新鮮,而且入口即溶,唔洗加任何調味料都已經好夠🤤5️⃣ ᴘᴏʀᴋ ᴊᴇʟʟʏ🐖慢煮咗20小時嘅豬腩肉,配上蛋黃同大量蔥花,口感十分細嫩✨ 而底層有蘋果溶做襯托,所以食落去唔會太過油膩🍎6️⃣ ᴄʜɪʟᴇᴀɴ sᴇᴀʙᴀss🐟用烤嘅方式烹調鱸魚,所以食落去都係新鮮嘅味道,加上有
Royal  Kombucha
Edamame

嘢食準備緊嘅時候餐廳安排咗用海鹽枝豆做小食,鹹鹹哋幾好食🧂

1️⃣ ᴀɴᴋɪᴍᴏ🥢
Ankimo

口感綿滑,油脂幼嫩香,配搭上柚子啫喱,好開胃🤭

2️⃣ ᴡᴀɢʏᴜ ᴛᴀᴛᴀᴋɪ🐂
Wagyu  Tataki

3️⃣ ᴍᴀᴅᴀɪ ᴛʀᴜғғʟᴇ🍄
Madai  Truffle

Sashimi  Moriawase

壽司刺身方面,廚師當日就安排咗帶子,吞拿魚,海膽做我地嘅刺身😌
Aburri Nigiri
Otoro  Maki

5️⃣ ᴘᴏʀᴋ ᴊᴇʟʟʏ🐖
Pork  Jelly

6️⃣ ᴄʜɪʟᴇᴀɴ sᴇᴀʙᴀss🐟
Chilean Seabass

用烤嘅方式烹調鱸魚,所以食落去都係新鮮嘅味道,加上有煙燻過,超級香口😋

7️⃣ ᴅᴇssᴇʀᴛ 🍮
有焦糖芝麻燉蛋同ᴘᴜғғ😍
Black Sesame Cream  Brûlée
ᴄʀᴇᴀᴍ ʙʀûʟéᴇ嘅芝麻味好濃郁又好滑,仲有薄脆同紅豆🫘
Japanese  Puff

而ᴘᴜғғ就超多ᴄʀᴇᴀᴍ,兩款都係好靚又好食嘅甜品🥳
Royal  Kombucha
Edamame