2023-02-08 11 瀏覽
每次同朋友聚會,都總有傾唔完嘅話題,要搵間靜靜哋又舒適嘅餐廳,摸吓酒杯底🍸🍷🥃慢慢坐唔怕俾人趕走,可以選擇呢間居酒屋《泓居酒居》🥰唔係朋友帶我上嚟,都唔會知道呢個位置有間咁正嘅日本餐廳。呢度環境寬敞,吧檯有一個超大屏幕🖥一路播住日本名勝風景,非常特別😍 更有一大片弧形落地窗,17樓望落去可以俯瞰九龍公園同遙遠嘅城景。日本真蠔(時價)⭐️推薦🙌🏻 新鮮肥美嘅真蠔,都幾大隻,橙色啫喱狀嘅係橘子汁製成嘅啫喱,食嘅時候唔需要加任何醬汁,伴隨海水嘅鹹味、生蠔嘅鮮甜味、橘子啫喱嘅清新酸甜,好有層次好好味🤤 我一個人可以食半打🤤🤤🤤鱈場蟹玉子燒(熱/凍) $58⭐️推薦🙌🏻 可以揀熱食或凍食,我揀咗熱食。玉子燒蛋味香濃,一層層口感唔錯,面頭舖咗鱈場蟹肉同蟹膏,提升咗玉子燒嘅味道😋火炙三文魚腩壽司 $78 / 2件⭐️推薦🙌🏻 又厚又肥美🤤 火炙咗嘅三文魚腩將魚油迫曬出嚟,勁香🤤 池魚王壽司 $88 / 2件池魚王口感爽口,鮮甜👍🏻*想讚吓佢哋個即磨山葵好好味😋荔枝豚肉 $48⭐️推薦🙌🏻 鹿兒島豚腩肉卷住荔枝,估唔倒咁match咁好味,豚肉肉質嫩軟,燒到微焦,清甜嘅荔枝令到豚肉嘅油膩感消失,必食🥰阿波尾手羽

日本真蠔

日本真蠔(時價)

鱈場蟹玉子燒(熱/凍) $58

火炙三文魚腩壽司、池魚王壽司

火炙三文魚腩壽司

火炙三文魚腩壽司 $78 / 2件

池魚王壽司 $88 / 2件
池魚王口感爽口,鮮甜👍🏻

*想讚吓佢哋個即磨山葵好好味😋

荔枝豚肉

荔枝豚肉 $48

阿波尾手羽先

阿波尾手羽先 $48
係串燒雞全翼,日本阿波尾雞真係零舍嫩滑😆 雞皮燒得香脆,入面雞肉嫩滑保留肉汁👍🏻

炸沖繩苦瓜

炸沖繩苦瓜 $68
⭐️推薦🙌🏻 沖繩苦瓜入口好似好淡,但後徑滲出淡雅嘅甘苦味,加上清脆嘅口感同埋炸得香脆可口嘅外層炸漿,餸酒一流👍🏻

燒飯團(梅子)

炸飯團 (木魚花/梅子) $48
每次食日本菜見到炸飯團都忍唔住要order😆我叫呢個係梅子口味,梅子碎混入咗飯團入面再炸,外層硬硬脆脆,入面嘅米飯軟糯,口感好好😋 伴碟嘅漬蘿蔔&漬蒜頭係加分point,一口飯團再一口漬物,好味😋

青蘋果燒酌梳打

叫咗咁多佐酒小食,又點可以唔飲酒呢?🙃
居酒屋嘅酒類一定唔少😋 除咗紅白酒、日本酒、梅酒、威士忌、啤酒…呢度仲有每次去日本必飲嘅燒酌梳打🍹 我叫咗杯青蘋果燒酌梳打🍏 味道唔係好甜啱啱好👍🏻😋

唔飲酒嘅朋友都有好多不同口味嘅非酒精類嘅梳打選擇。
2023-01-31
日本真蠔