餐廳: 築地日本料理 (金百利廣場)
資訊:

2015-11-05 285 瀏覽
朋友響銅鑼灣放工,黎個二人聚會,找來金佰利的日本餐廳附近也有很多不同國家餐廳選擇,今次係日菜推薦門面裝潢挺不錯,日本風情,入口仲有個海鮮缸,有不同生猛海鮮,侍應好好,為我們安排了卡位,坐得舒服之餘,環境亦可以坐得耐d,傾下偈是次點了 三文魚腩刺身 & 油甘魚刺身,脆心四色 ,活赤貝壽司,石燒鰻魚炒飯三文魚腩刺身 ($55)& 油甘魚刺身($60)刺身好靚,好厚切,呢個價錢抵返哂~ 三文魚刺身不但厚切,餐廳更是切花令刺身入口口感更強,魚脂分佈均勻,入口魚香味濃油甘魚刺身色澤光鮮,新鮮度十足,入口爽口,味道鮮甜,平日少吃油甘魚刺身嘅我也吃多了兩塊,回味度十足脆心四色 ($40)創作壽司都好有特色,賣相經已吸引,色彩繽紛,四色係取自刺身天然色彩—劍魚,吞拿魚,三文魚同鱆紅魚,刺身並不細塊,鮮甜度十足,中間夾了青瓜同炸三文魚皮,讓人入口口感清脆,炸三文魚皮脆口不油膩,配上青瓜清新口味,更會去除炸物油膩感面上刺身鮮甜配上脆心嘅壽司令人有多重口感👍👍👍活赤貝壽司($42)活赤貝壽司係推介!原隻活赤貝上,分開兩部分上,活赤貝採用新鮮大隻,肉質爽脆鮮甜,令人大飽口福之餘,意想不到原隻上,這是日式餐廳少

朋友響銅鑼灣放工,黎個二人聚會,找來金佰利的日本餐廳
附近也有很多不同國家餐廳選擇,今次係日菜推薦

三文魚腩刺身 ($55)& 油甘魚刺身($60)
三文魚腩刺身 & 油甘魚刺身
三文魚刺身

脆心四色 ($40)

面上刺身鮮甜配上脆心嘅壽司令人有多重口感👍👍👍
脆心四色

活赤貝壽司($42)
活赤貝壽司係推介!
原隻活赤貝上,分開兩部分上,活赤貝採用新鮮大隻,肉質爽脆鮮甜,令人大飽口福之餘,意想不到原隻上,這是日式餐廳少有做到之處… 價錢來說,相當抵食!
活赤貝壽司

石燒鰻魚炒飯($82)
一上枱就知係熱辣辣,令個鰻魚飯更香,更吸引~ 鰻魚料十足,粒粒鰻魚厚身,炒飯係用鰻魚汁炒,不會過濕之餘,咸甜度剛好,配上厚身鰻魚粒,令鰻魚味更為突出~ 用石鍋新鮮上,可趁熱食之餘,鰻魚香味濃郁,令滋味程度增加不少分數
石燒鰻魚炒飯
石燒鰻魚炒飯

整體而言,餐廳食物質素頗高,服務很好,態度有禮,體貼,設有素食餐,有素食壽司,場內不少捧場客,賣相不錯,下次會再來一試素食壽司😁😁😁😁
素食料理
活赤貝壽司