2022-06-09 100 瀏覽
觀塘實在太多隱世嘅餐廳,尤其是喺駱駝漆嘅呢一間掌壽司,佢嘅門面唔算係好奪睛,但係望入去好有日式嘅裝修風格👏-今晚都係揀咗個二人餐,店員話二人餐大約係散叫嘅八折,而一個二人餐又包咗刺身、壽司同熟食,啱晒啲唔想諗嘅客人👍👍-1.帆立貝沙律呢個沙律真係好高質,食落去有爽脆嘅口感之餘亦都有軟軟嘅帆立貝,配埋柚子沙律汁,好開胃😋-2.刺身盛:油甘魚,拖羅,夕身,赤蝦,活赤貝,海膽呢個刺身望落好吸引,食落回味無窮🙈店員建議我哋由油甘魚開始食,再順時針咁樣去食👍最正我覺得係個拖羅同埋赤蝦,前者油脂真係好豐富,魚油味好香,而後者十分爽甜,蝦頭有好多膏😻😻-3.壽司盛:池魚,碎蔥吞拿魚茸,帆立貝碎蔥吞拿魚蓉,食得出唔係叫貨嘅質素,應該係新鮮整出嚟嘅魚蓉,所以係食到好新鮮嘅味道👍池魚配搭左薑,所以完全唔怕會腥😋而帆立貝保持一貫高質嘅水準,好厚身🎉-4.沙甸魚天婦羅呢個沙甸魚非常特別,仲要用天婦羅嘅形式去整,個人覺得加上檸檬汁好好味,細細條一啖一條,好夠脆同香口😋-5.鍋物:澳洲和牛 100g,北海道豚肉 100g(壽喜燒湯)呢個鍋物真係會令到大家都食到飽飽😋肉嘅分量其實係好多,特別想讚澳洲和牛,切得厚身但

今晚都係揀咗個二人餐,店員話二人餐大約係散叫嘅八折,而一個二人餐又包咗刺身壽司同熟食,啱晒啲唔想諗嘅客人👍👍

1.帆立貝沙律

2.刺身盛:油甘魚,拖羅,夕身,赤蝦,活赤貝,海膽

3.壽司盛:池魚,碎蔥吞拿魚茸,帆立貝

4.沙甸魚天婦羅

呢個鍋物真係會令到大家都食到飽飽😋肉嘅分量其實係好多,特別想讚澳洲和牛,切得厚身但係煮完都唔會覺得韌😙壽喜燒喎入面嘅葛絲都好正,索哂啲精華😻😻
6.豆腐雪糕

最後用豆腐雪糕來作結,係一個味道相對上清淡嘅甜品,但係就更加容易食到好香嘅豆味😋