2022-07-04 295 瀏覽
同事推介下發掘咗呢間日本餐廳,門面同內在裝潢都好有日式小店嘅感覺,呢晚放工終於有機會去拜訪一下。 🇯🇵🇯🇵日本餐廳叫夢の丼,最signature一定係食丼。我地叫咗啲刺身同前菜,再加每人一個丼。 🍱🍱「夢之丼」- 一場嚟到,點都要試吓佢嘅signature dish. 食材極豐富,有三文魚蓉、三文魚子、帆立貝、牡丹蝦、海膽、松業蟹同左口魚邊,全部都好新鮮。特別要讚下海膽好鮮味、帆立貝大隻,入口十分鮮甜。上餐時店員附上一小杯自家製橙醋,可以先呷一口醒醒胃。🐡🐡「花錦魚生丼」- 有三文魚腩、吞拿魚沙律、蟹籽、三文魚籽同醬油漬蛋黃,食材一樣係咁新鮮,好出色。魚生連埋醬油漬蛋黃一齊食,更加突出魚生嘅鮮味。🐟🐟另外幾款刺生,包括深海池魚、油甘魚同帶子同樣都好新鮮。🦀🦀「蟹皇醬燒蟹膏豆腐」- 好香好濃郁嘅蟹肉蟹膏,配埋外脆內軟嘅豆腐,真係好夾,必食推介。🍣🍣另外職員推介嘅蔥碎吞拿魚腩卷亦都好味,吞拿魚腩好肥美。 估唔到土瓜灣有呢間隱世日本餐廳,不論環境同食物質素都好好,食完當去咗轉日本。值得推介!

🐟🐟另外幾款刺生,包括深海池魚、油甘魚同帶子同樣都好新鮮。

🍣🍣另外職員推介嘅蔥碎吞拿魚腩卷亦都好味,吞拿魚腩好肥美。

• 夢之丼
  • 蟹膏豆腐