2022-07-27
名門私房菜今日約到老死同埋佢另一半,一齊出嚟食個晏,忙裡偷閒。老火靚湯:完全冇味精,非常足料,火候亦都非常十足,飲完一碗,直程唔夠喉。酥炸茄子:屬於一個錢財,但亦都非常認真處理,博博嘅外脆表層,包裹軟滑既茄子,口感一流。如果可以有個秘製醬汁點下,相信更佳。冰鎮鮑魚:唔好虧待自己,下晝都要食得好,鮑魚肉質爽蛋,完全唔會韌,係廚師嘅火候控制技術高超。子薑配流心皮蛋:皮蛋靚之餘,個子薑仲要係自家製作,唔會太酸,平衡到皮蛋獨有嘅味道。秘製豬肋骨:之前已經食過,印象非常深刻,所以一定要再要多一次,頭抽豉油雞:隻雞本身嘅質量都非常高,有雞味,又夠滑,加上獨特嘅調味,口腔充斥玫瑰露嘅香氣。釀鯪魚:手工菜,魚皮保持完整性,起肉功夫一流,絕對無食到骨/疑似骨的物體,魚皮鬆脆,而且魚肉略帶彈性,反而如果巿個特調醬汁,定必提鮮。炸鮮奶:前所未試過咁香椰絲味,估計應該係炸漿,再點椰絲去炸,造成吉列嘅感覺。入面嘅鮮奶,凝固程度傾向奶凍質地,外皮同內涵,造成強烈嘅反差,十十滿足腐竹薏仁糖水:老闆驚我哋唔夠食,仲送多一個自家製糖水俾我哋,當然係唔會馬虎啦。粒粒薏仁都好大粒,仲有少少煙韌嘅感覺。呢間餐廳雖然有一啲歷史
今日約到老死同埋佢另一半,一齊出嚟食個晏,忙裡偷閒。
呢間餐廳雖然有一啲歷史,但年輕嘅老闆,保留到餐廳嘅人情味,周不時走埋嚟同我哋傾偈,亦注重食客對菜式嘅評價,係一間有愛又有實力的餐廳。