2022-08-20 168 瀏覽
如果數到我最鍾意既菜式一定係日本菜同意大利菜!基本上我自已都幾鍾意日式既fusion菜,好多時日本菜都可以好完美咁融入西式菜內.今次見到中環新開左間日本•西班牙•意大利fusion菜餐飯就即刻當日夜晚去試試!Daily Gazpacho 紅菜頭凍湯清甜既紅菜頭作為餐湯清爽開胃.紅菜頭唔會帶一陣草青味,凍上加上輕盈既忌廉令凍湯入口更香滑.Irish rock餐廳special offer!消費滿$200就可以以$8無限量追加生蠔.今日既生蠔係iris Rick,雖然蠔身唔算大隻但味道帶濃厚海洋鮮味,中間蠔身香滑帶一陣creamy感.炸西班牙青椒仔配馬頓天然海鹽炸香既青椒仔感覺唔油膩,帶少少青椒籽既香辣感,辣得黎又唔會過嗆.西班牙橡果風乾36個月黑毛豬火腿片•鮮茄蓉酸種麵包拼盤以復古玻璃木盤盛上,賣相相當精緻.黑毛豬火腿片帶一陣橡果榛果香,油份豐腴帶鹹香細膩既香氣.配搭橄欖,蕎頭令層次感更豐富.烤得香脆既酸種麵包抹上香甜既鮮茄蓉後味道好fresh!剛好中和黑毛豬火腿既鹹香感,清新一下口腔.新鮮辣味蒜蝦充滿蒜香及帶有辣椒辛香既橄欖油配上蝦香濃郁既爽彈大蝦,作為餐前小食開胃又惹味.傳統西班牙烤

Daily Gazpacho 紅菜頭凍湯

Irish rock

炸西班牙青椒仔配馬頓天然海鹽

西班牙橡果風乾36個月黑毛豬火腿片•鮮茄蓉酸種麵包

傳統西班牙烤乳豬配慢煮蘋果蓉•些利酒烤豬汁
乳豬皮烤得極香脆而且唔會過份油膩.乳豬皮下既乳豬肉質細嫩香滑,味道鹹香亦充滿肉汁.鹹香既烤乳豬配搭香甜既蘋果蓉剛好中香乳豬既鹹膩感,令整道菜更清爽.

白朱古力咖啡奶凍配焦糖拖肥泡沬
焦糖拖肥泡沬帶一陣甘甜焦香,加上少少帶蜜糖香既穀麥增加香脆感.底下既白朱力咖啡奶凍唔會好甜,甜度控制得啱啱好.

T2 lemon grass and ginger
以精品茶brand T2菜包沖泡.帶住一陣陣新既檸檬香及薑味,薑味唔會過份濃烈而令茶底過辛辣,入口相當舒服.

Cucumber saketini
將青瓜配上清酒而成既cocktail味道好適合夏天!入口好fresh又易入口.

• 紅菜頭凍湯