2022-07-28
🍶鱈魚乾。濁酒。鱈魚乾香脆,點蛋黃醬調味,送日本清酒一流。濁酒米香飽滿綿滑,味道清新略甜,唔會搶去食物嘅味道,同時亦能獨當一面。🌽日本生粟米。日本桃。黑豚肉腸。日本生粟米粒粒粟米都爆汁,感覺清新。日本桃加凱撒沙律醬就似高級版沙律,日本蜜桃特別香甜多汁,適合夏日。黑豚肉腸同其他清新甜蜜嘅沙律、水果成強烈嘅對比,燒烤風味黑豚肉豬肉味香濃,彈牙爆汁。🦪蛤蜊蚌。軟骨免治雞肉釀冬菇蛤蜊蚌加竹炭、燒白酒。蛤蜊蚌巨大,啖啖肉,燒白酒幽香撲鼻,蛤蜊蚌亦保留住海水味。軟骨免治雞肉釀冬菇,像是家常菜的配搭,但亦有其複雜嘅功夫及步驟,加上溫泉蛋,增加質感。🍗燒白鰻。酩酊雞翼。燒白鰻係以黑木自製鰻魚汁調味,廚師再為我哋加上柚子皮,為濃郁鰻魚味加點清新嘅層次。酩酊雞翼以淮山漬伴碟,淮山漬有點wasabi 味,再加上日本菊花瓣,增添幾分高雅。🥓燒蝦餅。燒牛脷。燒蝦餅加蝦子,有少少鹹味少少辛辣味,再加上微甜嘅醬汁調味。燒牛脷以青椒仔伴碟,牛脷上加黑木自製蒜蓉醬,增加濕潤感覺,青椒仔亦十分美味。🥩燒美國牛柳條。清湯白布烏冬。燒美國牛柳條上面加紫粉紅洋蔥脆,充滿日本精緻特色。牛柳條亦牛味香濃有咬口。清湯白布烏冬口感彈牙
🌽日本生粟米。日本桃。黑豚肉腸。
🦪蛤蜊蚌。軟骨免治雞肉釀冬菇
🍗燒白鰻。酩酊雞翼。
🥓燒蝦餅。燒牛脷。
🥩燒美國牛柳條。清湯白布烏冬。
燒美國牛柳條上面加紫粉紅洋蔥脆,充滿日本精緻特色。牛柳條亦牛味香濃有咬口。清湯白布烏冬口感彈牙,煙韌滑溜。暖暖嘅清湯飲落令人舒服。
🍍冧酒焦糖燒菠蘿。抹茶蕨餅配紅豆蓉。
燒菠蘿熱騰騰,散發冧酒香味。菠蘿外面脆脆地,入面清甜多汁。抹茶蕨餅煙煙韌韌,像性格比較内斂但卻閃耀出眾嘅角色,紅豆蓉為蕨餅加一層滋潤嘅面霜,再以金薄作華麗嘅點綴。