2018-06-26 143 瀏覽
早幾日約咗老公放工去食飯,曾聽朋友推薦一間不錯的葡萄式小餐館已經開了兩年,叫BOM cuisine,後來同老闆傾開先知原來BOM係葡文解「Good」,是一間有heart的人情味小店。內在環境佈置葡萄牙國旗晚餐餐牌睇餐牌見到有好多小食,聽餐廳負責人話餐牌及小食會定時更換,而今次就是剛剛更新的,特別推介葡式小食,既方便附近放工人來佐酒,又為長沙灣區帶來葡式小吃。我地點左蒜香炒澳洲牛肉粒及豬手作為前菜兩款小食都10分好味,蒜香炒牛肉粒就特別充滿蒜味,適合配搭紅酒;而我就特別喜歡去骨豬手配蘋果醬,豬手配上清新的蘋果醬,食完反而在口中留下蘋果香味。接着就是餐湯,今天order的是西蘭花忌廉湯,清新的西蘭花配上忌廉湯,特別creamy。另外主菜方面,我們點了招牌普通啊烤乳豬,上枱時用鐵板上,配上黃姜飯及莎莎汁。乳豬皮十分香脆,點上有少少酸甜味的汁,味道更加特別,無想過在香港竟然可食到咁特別的菜式,值得推介。最後一道菜,就是挪威三文魚墨汁意粉半菠菜,墨汁意粉上面有一整塊灑上芝士的三文魚,墨魚汁意粉味道亦不錯,三文魚味與墨魚汁相互交織,份量又大又好味,不錯的海鮮意粉配搭,可以開心share。最後,我點

內在環境佈置

凍去骨豬手配蘋果醬

西蘭花忌廉湯

招牌葡萄牙烤乳豬

挪威三文魚墨魚汁意粉拌菠菜

最後,我點了一份伯爵茶奶凍,因為侍應推介這款有餐廳自己製作的甜品,奶凍質地幼滑,加上有濃列的茶味,果然親自制作是特別的!
伯爵茶奶凍

期待下次再來,希望到時會有新菜式,有心小店值得街坊支持
凍去骨豬手配蘋果醬
西蘭花忌廉湯