2014-06-23 7295 瀏覽
小肥家中有位Auntie,其洋名正好同「摩廚麵館」嗰個英文名一樣,都係叫「Maureen」,經友人帶過一次後,因為覺得好有緣,而且食物菜式好特別,所以就陸續推介比親友。Auntie Maureen非常好客,亦好愛錫後輩,發現新美食更第一時間邀請為食貓XO仔同表妹為座上客,我地兩個可以話係既榮幸,又感激 !位於灣仔o既「摩廚麵館」地點都幾隱蔽,平時行街一定唔會經過,加上深色o既門面並不起眼,如果唔係Auntie介紹係絕對唔會留意到 ,亦唔會識自己去。麵館面積唔大,從門口可以一眼望哂,左手邊為開放式廚房及約七至八位吧座,右手邊則為三張二至四人o既散枱,地方簡潔企理。Auntie一早訂咗位,所以我地當日有得坐餐室最後排,亦即全店最舒適o既四人枱;不過佢話,如果人少,隨身物唔多,坐吧枱其實可以一邊欣賞穿著紅色廚服o既大廚老闆娘Maureen女士烹調食物,一邊品嚐美饡,享受另一番風味!「摩廚麵館」座位不夠二十,除咗老闆娘喺廚房內忙碌地炮製食物,其餘三位年紀唔輕o既伙計o既職務都離不開落單、傳菜、收碟等,功夫唔算多,亦不見得複雜,處理得都尚算妥當,唯獨細佬覺得佢地欠缺咗份熱誠同衝勁 ,有好大
,有好大進步o既空間!
「摩廚麵館」一共提供三款午市套餐,分別為''The Simple One''(HK$128加一)、''The Original''(HK$180加一)及''The Executive''($208加一)。
Auntie Maureen真係好客氣,提議我地每人都叫一set五道菜o既行政套餐,仲幫我地轉埋份頭盤做黑松露鮑魚(當然係要加錢啦!),小肥真係有少少唔好意思。
黑松露鮑魚(Abalone with Truffle Oil):涷食o既鮑魚質感爽脆,以黑松露油點綴不但增添一份軟滑感,同時亦能特顯鮑魚o既鮮甜味,簡單而出眾
63度蛋、香菇啫喱、雲腿(The Perfect Egg – 63 Degree Egg, Mushroom Fluid Gel, Serrano, Wanton Wrapper):摩廚o既「完美之蛋」其實係一隻半生熟o既流心蛋,咁究竟點解會叫「63度蛋」呢?有靚太廚神美名o既媽咪解釋,咁係因為隻蛋其實係喺攝氏63度o既熱水入面慢煮!「63度蛋」層半透明o既蛋白晶瑩剔透,光澤閃亮,濕潤滑溜,而蛋黃則鮮艷流心,味道香濃,配上碟底o既香菇雲腿啫喱及伴碟o既雲吞皮食,更覺野味,摩廚真係冇講錯,此果真乃完美之作
63度蛋、香菇啫喱、雲腿(The Perfect Egg)
低溫煮和牛牛腩、洋葱白酒汁(Kobe Brisket – Sous Vide Kobe Beef Brisket, Onion Sauce):講真XO仔好少食牛腩,怕牛腩過熟容易變老,即又乾又嚡,不過因為見餐牌寫明係「和牛牛腩」,所以就好好奇地叫咗黎試
。意外地,和牛牛腩脂肪唔係太多,第一感已經好健康!和牛牛腩肉質同厚切牛脷有少少接近,軟腍得黎又帶點彈牙,最重要係牛腩完全唔嚡、唔乾,而且好入味,其洋葱白酒汁味濃得黎又唔會話好溜,絕對值得推介
低溫煮和牛牛腩、洋葱白酒汁(Sous Vide Kobe Beef Brisket)
摩廚撈麵、中國老火湯(Noodles – Noodles Lo Mein, Chinese Broth):上枱時,服務生解釋,麵條上橙橙地嗰啲其實係麻油忌廉,食客可隨自己o既喜好撈落啲麵度,極愛麻油o既小肥當然係撈哂啦
!摩廚撈麵,貌似日式拉麵,質感煙韌彈牙,撈入麻油令原本乾身o既麵條增添潤滑,配上伴碟o既菜苗一齊食,口感同時又變得爽脆,清新奇妙,不愧為鎮店菜式!
摩廚撈麵(Noodles – Noodles Lo Mein)
朱古力慕斯(Chocolate Mousse – Warm Chocolate Mousse):暖暖o既朱古力慕斯由服務生負責喺客人面前唧出
,即叫即起,幾有睇頭。朱古力慕斯又暖又滑,朱古力味香濃,但又唔會過甜,雖然只係細細杯,但因為前四道菜都好飽肚,所以份量其實啱啱好
埋單每人份升呢版套餐約$280,前菜有鮑魚,主菜食和牛,自創菜式美味之餘,煮法新潮得黎又唔會過火,老少咸宜,飽肚實惠,實屬難得,價錢唔算話超抵,但絕對可以接受!始終大廚只有一位,雖然店舖細細間,座位不多,環境又唔係特別高級,但係XO仔覺得老闆娘兼大廚Maureen女士已經做得好好,值得在此加以鼓勵

2014-05-19
63度蛋、香菇啫喱、雲腿(The Perfect Egg)