2024-07-17
《出差食好嘢系列》今期介紹黃竹坑美食,因為兩天分別去不同餐廳,於是乎分兩次介紹😚小妹覺得在黃竹坑都算美食沙漠,不過仍然尋覓到兩個綠洲食午餐,分別係以下兩間☺️1️⃣現代西餐廳:Insanity📍黃竹坑道54號M Place地下2號鋪2️⃣牛扒西餐廳:Flat Iron Deluxe📍黃竹坑道64號南岸奧華酒店4樓呢一篇先介紹《Insanity》,在出發前已經諗定午餐食咩好,本身睇見地圖上呢間係食印度菜,已經好想試下,點知嚟到轉咗餐牌,變更加抵食,午餐係主菜價錢包餐湯&飲品,而且餐點份量唔少,小妹三人行order的只飲餐湯及只吃一半已經飽飽地😂,食埋就超飽添🌝真係好抵食丫🙆🏼♀️究竟小妹三人order了什麼🤔?🎃是日餐湯:黑椒南瓜湯配脆脆多士南瓜湯味道香濃,仲滿滿黑椒碎、越飲越辣,幾特別同開胃🤭;配搭的脆脆多士沾湯食一流😚🐔Set F : 土耳其雞肉捲(Chicken Tikka wrap served with french fries)皮薄餡厚的雞肉捲,小妹喜愛食呢類捲餅,難得喺午餐餐牌見到,就無再諗其他決定嚕,果然無令小妹失望😍 ;份量又夠大份,餡料有生菜、洋蔥、番茄、甜椒、土耳其雞肉(橙橙
1️⃣現代西餐廳:Insanity
📍黃竹坑道54號M Place地下2號鋪
2️⃣牛扒西餐廳:Flat Iron Deluxe
📍黃竹坑道64號南岸奧華酒店4樓
究竟小妹三人order了什麼🤔?
🎃是日餐湯:黑椒南瓜湯配脆脆多士
🐔Set F : 土耳其雞肉捲
皮薄餡厚的雞肉捲,小妹喜愛食呢類捲餅,難得喺午餐餐牌見到,就無再諗其他決定嚕,果然無令小妹失望😍 ;份量又夠大份,餡料有生菜、洋蔥、番茄、甜椒、土耳其雞肉(橙橙地);薯條香脆可口,一致認同好食過麥當勞🌝
🐮Set A :牛扒薯條
(Ribeye Steak (7 oz) Served with Mashed Potato and Haricots Verts)
牛扒價錢親民,煎得好香好食😋,感覺上好耐無食咁好味嘅牛扒🥩
除咗午餐抵食外,Insanity 餐廳環境都好靚,顏色配搭上以綠色為主,配埋木色嘅餐枱,令小妹感到好放鬆😚而且當日餐廳播的歌是「Air Supply~Even The Nights Are Better 」可以一邊聽歌、一邊慢慢品嘗美食❣️真係好享受😋