2022-05-09 228 瀏覽
放假喺屋企無嘢做,另一伴話不如去河上鄉睇下有咩玩,於是就嚟到呢個充滿墨西哥風情嘅獅藝館茶座茶座係會員制度,需要入會費用,成為會員先可以享用所有設施。另外第一次去,唔知原來可以泊入茶座範圍,所以就泊咗喺街邊唔阻路人嘅地方,職員話下次可以泊返入去,方便我哋上落。茶座入口有韆鞦同木枱凳,但戶外實在太多蚊,逗留咗一陣就做咗紅十字會所以我哋兩個影咗幾張相就衝返入室內當日係母親節,茶座負責人(應該係),送咗許願牌俾在場咁多位女士,可以寫上心願,然後掛喺欄桿上紅豆冰及齋啡鰻魚飯(每天只供應十份)鰻魚新鮮嫩滑,飯嘅硬度適中芝士咸牛肉飛碟麵包外層鬆脆,咸牛肉及芝士份量適中,牛肉唔會死鹹海苔魷魚鬚海苔味有啲似麥當勞嘅shake shake海苔粉,本身以味道可能唔太夾,都係姑且一試嘅心態,估唔到有啲驚喜海苔粉並唔係就咁灑上魷魚鬚,而係已經混合喺炸漿入面,所以每一啖都食到香脆嘅魷魚鬚同埋海苔一間獅藝茶館,當然都唔少得有醒獅作為裝飾,對於少接觸中國文化嘅我,覺得非常新奇有趣,我同另一半亦都了解多咗醒獅嘅顏色意義同歷史由來,真係令我倆大開眼界

茶座係會員制度,需要入會費用,成為會員先可以享用所有設施。

茶座入口
有韆鞦同木枱凳,但戶外實在太多蚊,逗留咗一陣就做咗紅十字會
所以我哋兩個影咗幾張相就衝返入室內
紅豆冰及齋啡
鰻魚飯(每天只供應十份)
鰻魚新鮮嫩滑,飯嘅硬度適中
芝士咸牛肉飛碟
麵包外層鬆脆,咸牛肉及芝士份量適中,牛肉唔會死鹹
海苔魷魚鬚
2022-05-08