2019-10-22 147 瀏覽
今日同朋友食晚餐,嚟到成公司附近,佢介紹左呢間串燒,話淨係開晚市,所以去試下。呢度除左有串燒之外,仲有雞煲食。老闆娘好健談,好好招呼,佢話呢度嘅串燒同雞煲都係即叫即做,而且因為明火燒,所以會好食啲同要俾啲時間。一嚟就試下個雞煲先,你估唔到嘅係,一間串燒專門店係會連雞煲都咁出色。佢有別於一般出邊嘅雞煲,佢係唔會連爐上嘅,而係你落咗order之後佢會即時幫你整一個雞煲然後直接上枱,因為唔係過爐一路煲住嘅關係,所以啲雞全部都好滑。最令我驚喜嘅係佢雞煲嘅配菜,唔係單調嘅洋蔥,而係加咗青瓜,四季豆,青椒紅椒,成個雞煲唔會好油,而且加埋呢啲入晒味嘅青瓜,仲帶有一點清新嘅感覺。真係好食到連一塊洋蔥都唔放過。朋友已經做好準備帶咗一支啤酒嚟迎接串燒。首先係呢個雞泡魚干,甜甜地,唔會燒到好乾,絕對係下酒小食。然後仲有嗌咗個雞扒,雞扒嫩滑,雞皮都燒到脆卜卜。朋友嫌唔夠仲叫埋佢個燒雞皮,脆卜卜熱辣辣,真係越邪惡越好食。另外我仲帶咗佢個蜜糖燒花枝丸,熱辣辣脹卜卜,甜甜地又彈牙。跟住就係重頭戲 - 燒蟶子。蟶子好新鮮,處理得好乾淨白雪雪,燒到啱啱好,啲鮮甜嘅汁連埋粉絲同蒜蓉,真係絕配。然後仲嗌左個翠玉瓜,翠玉瓜感

朋友已經做好準備帶咗一支啤酒嚟迎接串燒。

首先係呢個雞泡魚干,甜甜地,唔會燒到好乾,絕對係下酒小食。

然後仲有嗌咗個雞扒,雞扒嫩滑,雞皮都燒到脆卜卜。

另外我仲帶咗佢個蜜糖燒花枝丸,熱辣辣脹卜卜,甜甜地又彈牙。

然後仲嗌左個翠玉瓜,翠玉瓜感覺唔夠乾身,但係甜甜地都幾好食。

而燒韭菜,都係唔夠乾身,比較濕,如果孜然粉再多一啲會更加好食。

食串燒點可以少得燒茄子,呢條燒茄子真係好大條,鋪滿蒜蓉,燒到啱啱好,好食到停唔到口。

最後點少得燒菠蘿嘅出場,燒菠蘿燒得好乾身,但係一咬開就爆汁,而且好甜,係一個最好嘅甜品

佢呢度除咗有一般嘅啤酒同汽水之外,仲有啲自家製嘅涼茶,同埋一啲手工啤同大酒都可以選擇。講起自家製嘅嘢,佢呢度仲有自家製辣椒粉,我試咗一啖已經辣到不得了,但係愛食辣嘅朋友竟然可以成兜用晒,因為佢個辣椒粉真係好香。
2019-10-22